Wintertelling ooievaars: telt u weer mee?

Ook Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven roept op om mee te doen.

Sinds 2001 telt STORK overwinterende ooievaars. Dat doen we natuurlijk niet alleen. In het hele land helpen vele ooievaars- en vogelliefhebbers in het weekend van 11 en 12 januari 2014 mee om te tellen en ringen af te lezen. De oproep van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven om hieraan mee te doen is te lezen op www.ooievaars.eu. Dit jaar kunnen de aantallen voor het eerst worden doorgegeven via waarneming.nl.
Vaak wordt aan Stichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK) gevraagd: is dat normaal, overwinterende ooievaars in Nederland? Natuurlijk leren de vogelboeken ons, dat ooievaars trekvogels zijn en in de winter in Afrika horen te zijn. We kunnen dit wel een beetje nuanceren. In het algemeen gaan Nederlandse ooievaars op trek naar overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en West-Afrika. Dit weten we dankzij terugmeldingen van geringde ooievaars. Er is ook een overwinterende populatie in ons land. Ooievaars zijn namelijk behoorlijk opportunistisch. Ze zullen gebruik maken van makkelijk te vinden voedsel, bijvoorbeeld bij particulieren, in dierentuinen en bij ooievaarsstations. In zachte winters kunnen ooievaars zelf redelijk gemakkelijk voedsel bemachtigen.
Waar zijn ooievaars te zien?
Ooievaars, die niet wegtrekken, blijven in de buurt van het nest. In zachte winters kan dit overal zijn, tijdens vorstperiodes zoeken ze plekken waar voedsel te vinden is. Zoals bij dierentuinen of bij voormalige ooievaarsstations. Meer informatie over mogelijke locaties met ooievaars vindt u op het kaartje van de wintertelling 2013.

Geef aantal ooievaars, plaats, datum en eventuele ringgegevens door via:
1. www.ooievaars.eu Klik op MELDFORMULIER WINTERTELLING om direct naar het formulier te gaan, waar telgegevens kunnen worden ingevoerd.
2. Stuur een e-mail naar wintertelling2014@ooievaars.eu
Wilt u samen met de Haagse Vogelbeschermnig en STORK tellen?
Zondag 12 januari staan STORK en de Haagse Vogelbescherming tussen 14.00-16.00 uur klaar met telescopen. Locatie: weiland naast Huis ten Bosch, Bezuidenhoutseweg 360, Den Haag (begin Reigersbergenweg).

Informatie:STORK Stichting Ooievaars Research & Knowhow
www.ooievaars.eu of mailto:info@ooievaars.eu

Auteur: Interniek

abnormaal digitaal, gadget man, chroniqueur, futurist, vindt toekomst leuker, Since 1994 online maar sinds kort ook liever niet ...

Eén gedachte over “Wintertelling ooievaars: telt u weer mee?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: