Piratenpartij deelt gratis Bitcoin uit bij Rabobank

Je zou het niet verwachten na alle negatieve publiciteit rondom het Liborschandaal, maar de Rabobank heeft een ethische commissie. Waar deze bank schijnbaar geen ethische bezwaren heeft om de 1 miljard dollar aan opgelegde boete van de belasting af te trekken, weet zij wel commentaar te leveren op anderen.

Zo wist de ethische commissie te melden dat zij Bitcoin, de digitale munt die zich tot een ware mediahype heeft ontwikkeld, maar niets vindt: er bestaat geen toezichthoudend orgaan voor Bitcoin. De Rabobank vindt het dus geen goed idee om Bitcoin te faciliteren.

Daarmee lijkt de Rabobank zich te scharen achter de directeur van zo’n toezichthouder, Nout Wellink. De beste man, die afgelopen voorjaar mocht concluderen dat het toezicht van zijn organisatie met de nationalisatie van SNS ook bij de derde grote Nederlandse bank gefaald had, noemde Bitcoin ‘erger dan de Tulpenmanie’. Je zou willen dat de heren bankiers de afgelopen jaren net zo alert waren geweest waar het hun eigen werk betrof. Dat had de samenleving vele miljarden bespaard.

Of de reacties van de bankiers voortkomen uit oprechte zorgen voor de particulier die een paar tientjes aan Bitcoin heeft gekocht, of uit angst dat deze decentrale munt hun beroepsgroep in de toekomst overbodig gaat maken, is nog niet geheel duidelijk. Wel gaven de woorden van de ‘ethische commisie’ van de Liborbank een aantal piraten, waaronder Samir Allioui, oprichter van Piratenpartij Nederland, een mooie gelegenheid tot een ludiek, maar ook constructief protest.

Zaterdagmiddag namen zij plaats voor een vestiging van de Rabobank in Leiden om voorbijgangers te helpen met al hun vragen over Bitcoin. Ook werden geïnteresseerden ter plekke geholpen met het aanmaken van een ‘wallet’, waarop meteen een tegoed in Bitcoin werd overgemaakt.

Geen woorden, maar munten. Dat is een verademing na de goedkope excuses van een ‘ethische’ bank die vele miljoenen van zijn boetes doorschoof naar de belastingbetaler.

Edwin IJsman

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: