Me We – The Circle of Life

  Me We – The Circle of Life

 Image

Koos Breukel , welke fotograaf kent hem niet?                                                               Welke Nederlander kent hem niet, wanneer hij zelfs ons staatshoofd en zijn gemalin portretteert .Wie hij is, wat hij doet, kun je zien in zijn overzichtstentoonstelling.   Me We – The Circle of Life in het Haags Fotomuseum.De toelichting op de tentoonstelling op de site van het Museum is overduidelijk.Die moet je maar lezen, maar nu nog even geen link.Een link aan het begin van je blog en je bent je lezers kwijt. :-))Waarom ging ik naar zijn tentoonstelling? Simpel omdat ik zijn foto ’s mooi vind.  Imposant, dramatisch ook.Een portret van een oud geworden Jan Lenferink , paar jaar geleden op het Fotofestival in de grote kerk van Naarden.  Hier nu ook weer te zien.Foto s die je bij de les houden, een standaard van kwaliteit. Je wilt wat leren, je wilt je verder  ontwikkelen.Je zoekt referenties. Commentaren op foto s blogs zijn leuk en sociaal cosy, maar het brengt je niet echt verder. Wat doet zo ’n grote verzameling foto’s met je? Waar brengt het je als fotograaf. Dat is nog niet zo eenvoudig. Vrijblijvend consumeren bij het langslopen van de foto s is er niet bij.Één ronde door de zaal gemaakt en toen de video van en over Breukel  bekeken. Heel rustig was het daar in het nagebouwde atelier.Ik had het rijk alleen. De bezoekers bleven in de zaal.Wanneer je daar zit en kijkt naar de video opgenomen in het echte atelier  word je als het  ware een onderdeel van diezelfde video. Alsof Koos tegen jou praat .Maar weer een rondje langs de foto’s gelopen.Mooi, confronterend, rauw.De zwangere lichamen, zijn moeder tot in de dood. Heftig maar ook ontroerend lief.Soms moet je niet te veel willen zien en begrijpen.Kan het helpen met een leeg hoofd langs de foto’s te lopen.Wat me toen ineens opviel  waren al die ogen.Het lijkt wel of iedereen op die foto’s compleet zichzelf is. Iemand zien zoals hij/zij ook echt is.De video toont als het ware een symbiose tussen fotograaf en model . Een voorwaarde om tot het resultaat te komen.Geen techniek of trucje bij de volgende portretsessie.Meer een richting, een opgave  op weg om zelf een betere fotograaf te worden.Gaan zien die tentoonstelling, wanneer je van portretfotografie houdt .Tot slot de link http://www.fotomuseumdenhaag.nl/tentoonstellingen/koos-breukel  

Gerard Stolk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: