Lijfeigenen mogen slechts brommen – Harry Zevenbergen

Geschreven voor de manifestatie tegen het Spuiforumplan van B en W
Of wat positiever voor het alternatieve plan http://www.spuiforum-krankjorum.nl/

Wanneer ik in de Middeleeuwen geboren was, had ik zeker op een kar op het dorpsplein een protestgedicht ten gehore gebracht tegen de bouw van het Binnenhof. Met smaak heeft dat niets te maken, ik hou van kastelen. Maar in mijn dagdromen zie ik mezelf niet als de Sheriff van Nottingham, meer als Robin Hood. Ik zou geschreven hebben over de schrijnende misstanden, van kasteelheren die bouwden over de ruggen van hun lijfeigenen.

De nieuwe adel de grote ondernemingen en hun slippendragers in de politiek willen net als keizers, koningen, presidenten door de eeuwen heen, geschiedenis schrijven. Dat het tussen politieke bestuurders en de zakenwereld voor wat hoort wat is, is allang duidelijk. Zo krijgt een wethouder die zich inzet voor de hoogbouw na zijn politieke loopbaan geheid een zwaar overbetaalde functie bij een bouwbedrijf of mag hij gaan speculeren met het kapitaal van een woningbouwvereniging. Zo worden ministers van Financiën door banken opgenomen in de gelederen en dan zijn er natuurlijk alle commissariaten. Mijn buurman wordt daar echt nooit voor gevraagd. Opvallend is dat de zogenaamde socialisten van de PvdA vaak voorop staan, wanneer er gecashed kan worden. Maar misschien neem ik het ze gewoon meer kwalijk dan VVD´ers. Dat de vrije markt een oplossing is voor alle kwalen is ten slotte hun religie en voor religie moet je respect hebben. Ik geloof in Kabouters en dat Robin Hood binnenkort terug komt op aarde..

Wat het Spuiforum betreft zal ik niet zeggen dat het lelijk wordt. Belangrijker is de kritiek van deskundigen die er niet om liegt als het gaat om akoestiek en geluidsoverlast tussen de verschillende zalen, het zicht op de Nieuwe kerk, het praktisch gebruik, de veel te laag ingeschatte prijs van nieuwbouw en het ontbreken van mogelijkheden tot aanpassingen en uitbreidingen. Het is te hopen dat het gezond verstand overwint. Komt het er toch kan ik erover 15 jaar waarschijnlijk best van genieten.

Als het er nog staat tenminste. Want dan zijn er weer andere stadsbestuurders met nieuwe ideeën, die graag willen doorstromen naar een lucratief baantje in de bouw. De recente geschiedenis leert dat gebouwen steeds vaker gebouwd worden op basis van het wegwerpprincipe. De Zwarte Madonna, de ministeries van Binnenlandse zaken en Justitie, de Statenhal en nu weer het Danstheater en de Philipszaal. Het wachten is op het moment dat Norder afscheid wil nemen van de politiek met de realisatie van een Nieuw Binnenhof waarvoor het oude moet wijken. We hoeven nergens meer van op te kijken.

Ik ben niet per definitie altijd tegen ieder gebouw dat groter is dan mijn hofjeswoning. Ik ben wel voor soberheid. Niet afbreken wanneer er goed kan worden gerenoveerd, niet bouwen wanneer het niet nodig is. Groot, groter, grootst, allergrootst, allerallerallerallerallergrootst is vaak niet beter.
Ons wordt ons in de propagandafolders voor plannen als Nieuw Centraal en het Spuiforum altijd een perfectie voorgespiegeld van hemelse allure.  Te mooi om waar te zijn.

th

3 gedachten over “Lijfeigenen mogen slechts brommen – Harry Zevenbergen”

  1. Ik ben het helemaal met Harry eens! De bouw van dit spuiforum is net zo stompzinnig als de aanschaf van de Fyra en het zal met de joint strike fighter niet anders gaan! Maar het maakt de hoge heren niets uit want dan zijn hun zakken alweer gevuld en hun belangen veiliggesteld. Steden en horizonnen worden verziekt, mensen worden verdreven van hun land. Ja gaat lekker in dat keurige Nederland!

  2. Ja prima verhaal Harry, bedankt.

    De schoen wringt ‘m al op planologisch niveau en sowieso bij het recht-van-de-sterksten, dat veel te veel het rechtvaardigheidsniveau blijft bepalen, waar dit mensdom onder gedwogen is te leven. Ruimtelijke vormgeving is een complex en moeilijk vak, waar te veel of niet genoeg arbeidsplaatsen voor zijn. Te veel omdat de aanwezige knowhow niet efficient wordt ingezet in, door de blinde krachten van hebzuchtige machtseconomie en andere vormen van geschiedenis bepaalde, bouwprocessen. Of juist te weinig, omdat als dat wel efficient zou gebeuren er meer en belangrijk werk zou zijn voor deze groep. Planologen, stedenbouwers en architecten zijn nogsteeds de loopjongens van het sturende, veelal stinkende geld. Aan de gevolgen zijn we gewend geraakt, onze steden staan er vol mee en we kijken verward, schouderophalend en machteloos zwijgend toe. Ik pleit innerlijk reeds lang voor een totaal nieuwe, internationale, gestandaardiseerde besluitvormingsmethodologie voor de hele bouw en weet tegelijkertijd dat we tot die tijd veel te vaak aangewezen blijven op de willekeur van wie z’n beurs en z’n bek open kan trekken, binnen het slappe raamwerk van een systeembevestigende, laffe regelgeving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: