Bureau Hoefkade – Harry Zevenbergen

Vorige maand kocht ik een brood. Drie dagen later kwam de bakker bij me langs. Ik opende de deur, zonder een woord te zeggen liep hij naar mijn broodtrommel. Het was niet de eerste keer, hij wist de weg. Hij opende de trommel en pakte de resterende boterhammen en liep zonder te groeten weer naar buiten. Ik mompelde nog iets over mijn broodrooster, maar hij was al weg. Een week later stond hij weer op mijn stoep. Het was de druppel. Ik besloot mijn volgende brood een paar straten verderop te kopen. Drie dagen later stond mijn nieuwe bakker voor de deur, zonder omhaal schoof hij me aan de kant opende mijn broodtrommel pakte het resterende brood en verdween.
Het volgende brood kocht ik in Leidschenveen verder van de Schilderswijk bestaat niet. Drie dagen later stond ook deze bakker voor de deur. Ik probeerde de discussie aan te gaan, maar zwijgend verrichte hij zijn ´plicht´ en verdween met mijn brood.
Ik belde de politie om aangifte te doen van diefstal. Ze vroegen me naar het bureau te komen. Een vriendelijke agente op Bureau Hoefkade hoorde mijn klacht aan, maar vertelde gelijk dat het moeilijk lag. ´Het is ten slotte wel de bakker van het brood en een brood is er om gegeten te worden.´ Ik bracht daar tegen in dat ik betaald had voor het brood en dat ik single ben en dat brood dus wat langzamer opgaat dan in grotere huishoudens. Haar oplossing was dat ik dan voortaan maar een half brood moest nemen of haar moest uitnodigen voor het ontbijt. Bij die laatste woorden barstte ze in lachen uit en ik twijfelde of ze het meende. Net iets te lang, want op dat moment kwam iemand binnen die aangifte wilde doen van diefstal van zijn beltegoed.
Ik volgde de raad van de agente op en haalde een half brood. Nu stond de bakker al na één dag op de stoep en pakte onverstoorbaar de resterende boterhammen en vertrok. Ik belde de agente die me haar kaartje had gegeven. Ze nam op en ik vertelde wat er gebeurd was. Ze zei dat ze het nog eens had nagevraagd en dat de bakker niet in overtreding is. ´Je moet de betaling als een soort bruikleen zien en dat is voor een beperkte periode, wanneer die verstreken is mag de bakker de resterende boterhammen op komen halen. Maar ik wil wel een keer komen ontbijten en wanneer de bakker dan komt leg ik uit dat je graag een dag langer gebruikt wil maken van het brood.´ Ik besloot haar uitnodiging aan te nemen en sinds die dag komt ze voor ze boeven gaat vangen bij mij ontbijten. Nog één keer kwam de bakker langs, maar droop beteuterd af en nam zelfs de kapjes niet mee. 

3 gedachten over “Bureau Hoefkade – Harry Zevenbergen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.