Bye Bye Yolanthe

Yolanthe Smit

Yolanthe Beatrice Roxane Smit (1944-2013)

Een paar weken geleden las ik dat Marc Rutte geprobeerd heeft een fietser bij te staan die hier in Den Haag onder een vrachtauto was gekomen. Uiteindelijk bleek betrokkene aan de gevolgen van het ongeval te zijn overleden.

Gisteren las ik in het AD dat betrokkene Yolanthe Smit was. Het was een mooi in memoriam. Ik had het hier willen reproduceren. Omdat ik het artikel zondag las, dacht ik dat het in de zaterdag editie stond. Niet meer terug te vinden. Dan is het vermoedelijk de vrijdag editie die inmiddels in de papierbak is verdwenen. Ook een digitale speurtocht op de AD site hielp niet.
Bye Bye Yo

Ik vond wel dit In Memoriam

Waaruit ik citeer:

Yolanthe woonde en werkte 24 jaar in het Noordoosten van de Verenigde Staten waar zij geregeld optrad als spreker bij bedrijven en organisaties.

In 2000 kwam zij terug naar haar geboortestad Den Haag. Gedurende 7 jaar werkte zij op 8 verschillende scholen in Den Haag.

In 2009 werd zij met pensioen gestuurd vanwege het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Maar Yolanthe begon een tweede carrière. Zij ging aan het werk als speech- en presentatiecoach met als specialiteit spreken in het Engels voor ‘non-native’ sprekers’.

Als voorzitter van de Toastmasters of The Hague gaf zij leiding aan een team dat de leden hielp hun spreekvaardigheid in het Engels te oefenen en te verbeteren.

In 2008, vlak nadat zij terugkwam van een reis langs haar Amerikaanse vrienden, begon zij, samen met haar compagnon Ralph Oei, een Haagse TED Salon (TEDxTheHague), een natuurlijke uitvloeisel van haar belangstelling voor het gesproken woord en presentaties die ergens over gaan. Later werd dit gezelschap lid van het wereldwijde TedX gebeuren.

Waarom een berichtje hier?

Ik kende Yolanthe alleen via social media. Ze was zeer actief op Twitter en Facebook en was de drijvende kracht achter TEDxTheHague. Ze heeft mij vele keren achter de broek gezeten om nu echt eens een lezing van TEDxTheHague bij te wonen. Het kwam er gewoon niet van.

Kijk maar eens naar de eerste foto die ook op haar overlijdensbericht prijkte: Een levenslustige vrouw met twinkelende oogopslag met humor en veel energie. Ze verbond mensen aan elkaar. Ik had haar graag een keer willen ontmoeten en nu blijkt het te laat. Een wijze les: Online ontmoet je soms mensen die je belangstelling wekken en waarvan je vermoed dat als je ze in werkelijkheid ontmoet je het goed mee kunt vinden. Wanneer je de kans hebt ze in werkelijkheid te ontmoeten moet je dat niet uit de weg gaan.

De tweede foto is gemaakt door Henry Soenarko, een van de vrienden van TEDxTheHague ( en ook een van de vrienden van Haagspraak) op haar uitvaart. Op FaceBook heeft hij er meer geplaatst.

Tot slot: Ook Haagspraak is een gemeenschap van mensen die elkaar hoofdzakelijk eerst online hebben ontmoet en elkaar daar zijn gaan waarderen. Dat blijkt uit de zeer geanimeerde bijeenkomsten. Yolanthe had daar uitstekend bij gepast. Yolanthe verstond als geen ander de kunst om mensen bij elkaar te brengen. Bedankt voor de online lessen Yolanthe!

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

3 gedachten over “Bye Bye Yolanthe”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: