Pieter Omtzigtdag

Ik kopieer een tweet van mij vandaag die de url geeft naar een artikel op de NOS site waarbij Pieter Omtzigt’s reactie op het gebeuren beschreven wordt door de NOS en waarbij een video van zijn interview voorafgaand aan zijn beëdiging wordt getoond. Geweldig hoe deze man zich ondanks alle drek die hij over zich heen gekregen heeft, keurig houdt en de dingen correct benoemt.

Zeven dagen lang doet de Tweede kamer er al over om een debat hierover te organiseren. Ontluisterend is het dan te constateren dat voorafgaand aan het debat dat kort op de beëdiging van nieuwe leden zou volgen, blijkt dat er geen onderliggende stukken zijn en dat de oud verkenners wel in de kamer zijn, maar 3 velletjes papier leveren en dan zeggen “We zijn geen verkenners meer en de rest van de papieren liggen bij de nieuwe verkenners.” Arib gaat de nieuwe verkenners om de papieren vragen. Het plenaire debat wordt van ongeveer 15.00 uur naar 17.00 uur verplaatst en dan blijkt dat de nieuwe verkenners meer tijd nodig hebben en laat Arib iedereen nog eens aan het woord zonder zelf een suggestie te doen om de zaak te bespoedigen en wordt er besloten dat de stukken er uiterlijk om 18.30 uur moeten zijn en anders de vergadering tot donderdag 1 april wordt geschorst.
Tijdens een van de praatshows blijkt dat de nieuwe verkenners eerst de lijsttrekkers die zijn langs geweest  de gespreksnotities die zee van plan zijn openbaar te maken te scannen, zodat ze passages eruit zouden kunnen halen. Ondertussen probeert Rutte nog eens om de kamer voorzitter de stukken te laten scannen en alleen het verslag van zijn bespreking met de verkenners te publiceren. Hij waarschuwt voor beschadiging van de persoonlijke verhoudingen en dat we moeten formeren in plaats van elkaar de maat te nemen. Ook nu weer stelt de kamer de onderste steen boven te willen hebben.
Wat mij tegenvalt in dit geheel is dat Arib als een soort lam achter de feiten aan loopt en het initiatief laat aan twee oud-verkenners die als een soort aangeschoten wild met hun handen omhoog zitten, maar naar mijn idee de hele zaak tegenwerken in plaats van eraan meewerken. Maar naar mijn idee had Arib dit veel beter moeten inschatten en al van tevoren moeten organiseren. Echt een min punt. Een heel grote minpunt. Salliant in het hele verhaal is dat de tweede kamer de rol van de Koning heeft ingeperkt om het formatieproces transparanter te maken en dat nu blijkt dat de Tweede Kamer helemaal niet bij machte is dit zelf goed te regelen, nu er een onverwachte hobbel optreedt. Hoewel Rutte vaak goed inschat hoe de paarden lopen heeft hij in dit geval op het verkeerde paard gewed en het “Beste Paard van de stal (Kaag)” ook nog eens verkeerd geciteerd. Wat een geklungel….

Er is veel meer over te zeggen, maar voor vandaag houd ik het hier even bij

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

6 gedachten over “Pieter Omtzigtdag”

 1. Er is niets gevaarlijker dan een vrouw met ambities .
  Kaag wacht rustig af hoe de Rutte doctrine langzaam tot zijn einde komt.
  Ook zij zal vermoeden dat de opmerking over Omtzigt uit de Rutte hoek komt , hoe meer achterdocht ,des te meer kans dat ze haar ambitie om kan zetten in realiteit ,de eerste vrouwelijke minister president van Nederland worden

  1. Daar haal je een interessant en heikel punt aan. Mevrouw Kaag is een diplomate, maar naar mijn mening ook bikkel hard. Je moet ook wel eelt op je ziel hebben als je getrouwd bent met een Palestijn en in Libanon en in Jerusalem gewoond en gewerkt hebt en ondanks talloze haatmails en smeercampagnes op social media gewoon doorgaat met politica en Minister zijn voor D66 in Nederland. Eerst zag ik haar meer als een Leeuwin die frontaal de strijd zal aangaan, maar na het debat denk ik dat ze meer een Wolvin is die met een roedel wolven achter Rutte aan jaagt en hem af en toe in de kuiten bijt tot hij uitgeput is of in de nek springt om korte metten met hem te maken. Niks nieuwe politiek. Niks nieuw leiderschap. D66 is een Politieke Partij die ontstaan is uit onvrede over de in 1966 bestaande oude (verzuilde) machtsstructuren en andere politieke partijen. Hans Gruijters, een van de oprichters, was voorheen lid van de VVD. Het kind is nu bijna groter dan de moeder, maar is en blijft een van de nieuwere partijen die gevestigde partijen als Confessionelen, PVDA en VVD naar het leven staan en onderuit willen halen. Oude wijn in Nieuwe zakken. Gekozen burgemeesters en volksraadplegingen horen we ze niet meer over….Inmiddels zijn ze naast CDA PVDA en VVD het mikpunt van nog nieuwere partijen als daar zijn PVV, FVD, Denk en Volt en nog wat splinters….het kan verkeren.

   1. Kaag gaat op resultaat ,is berekenend , slimmer dan de rest ,loyaal aan haar man
    als zij minister president wordt ,gaat het beleid t. a.v Israel drastisch veranderen.
    Kaag is gehuwd met Anis al-Qaq (1947), tandarts, voormalig Fatah-politicus en Palestijns ambassadeur in Zwitserland, en heeft vier kinderen. Ze trouwde in 1993 in het geheim met hem in Jeruzalem en verloor nadat haar huwelijk bekend werd bij Buitenlandse Zaken haar vertrouwensfunctie.
    Alleen over links heeft ze een kans haar sluimerende anti Israel gevoelens een uitlaat te geven
    dit is geen complot theorie dit is een vast staande uitkomst

    ook Kaag heeft nu nog het voordeel van de twijfel.

 2. Hoop heisa om niks. Het zou pas vreemd zijn geweest als bij de verkennende gesprekken het NIET over Pietertje gegaan zou zijn. Die vermeende heldenrol – alsof hij de enige parlementariër zou zijn die zich het snot voor de ogen werkt, is gekunsteld en gestunteld. Als dát zou zijn, kunnen we die andere 149 mooi naar huis sturen. Wie weet staan er op de achterkant van die notities wel de 27 namen van andere lastige figuren. Of niet, ook goed. Heisa om niks.

  1. Hee Jee Wee. Ik weet dat je, net als ik, graag een knuppel in het hoenderhok gooit, maar het gaat echt wel om Pieterchen, omdat hij Markje en zijn clubje heeft doen aftreden maar het gaat ook om: Cherchez la Femme: De Femme die Rutte niet heeft om eens met beide beentjes op de grond gezet te worden. De Femme die als voorzitter van de Tweede Kamer niet voldoende ingrijpt en niet voldoende regie voert. De Femmes die eerst als verkenners worden aangesteld en er een zootje van maken en de Femme (zie mijn antwoord aan Marien) die hem zeer binnenkort te grazen neemt. Zie ook mijn twee volgende posten. En zal ik je eens wat zeggen? Ik heb horen fluisteren dat er een Femme is die hem gewoon weg wil hebben en dat hij na enig wikken en wegen wel zal vertrekken Mark Rutte: Functie Elders wordt het dan. Dan zal een totaal andere Femme (denk aan stuurlui) uit de VVD gelederen opstaan en de eerste vrouwelijke premier worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: