11 letterwoord in Syrie – Harry Zevenbergen

Waar wil jij voor sterven? Wanneer zou jij tot het uiterste gaan om iets te verdedigen. Zelfs met je eigen leven. Zou het erop of eronder zijn wanneer ze jou Lingo willen ontnemen of zou je het dan laten bij een 11-letterwoord waarin de naam van God wordt misbruikt.
Was je euforisch toen we van André Hazes verlost werden en ben je bereid te doden om te voorkomen dat er een nieuwe Hazes wordt gevonden. Of zou je relativeren en denken: ´Ik heb de eerste overleefd en dat zal me ook met de komende 10 wel lukken.´

Zou je Nederland achter je laten wanneer ergens op de wereld een strijd gestreden wordt voor een zaak waar je in gelooft? Zou je bereid zijn tot een zelfmoordaanslag op een congres voor topbankiers van over de hele wereld? Of laat je het bij een scherpe column op je blog?

Wie wil er sterven voor vaderland, God of iets anders?

De vraag kwam bij me op, toen ik hoorde dat Haagse jongeren afreizen naar Syrië om daar voor de Islam te vechten, maar voor welke Islam eigenlijk? In ieder geval niet voor Assad de Islamitische dictator. Hoe vindt je als jongetje uit Schilderswijk in een oerwoud van strijdende groepen, de ware moslimstrijders? Het is alsof op de Veluwe een gewapende strijd losbarst tussen alle mogelijke Fundamentalistische Gereformeerde kerkgenootschappen. Zelfs God zou zich eens hoofdschuddend achter zijn oren krabben. Voordat hij alle Christenbroeders met satanisch genoegen met de bijbel om de oren zou slaan.

Ik heb eens goed nagedacht waar ik voor zou willen sterven. Niet voor het Vaderland, voor de Nederlandse identiteit, niet voor een fictieve God en zeker niet voor de koning. Is het dan de strijd tegen armoede en onderdrukking op deze wereld waarover ik zo vaak verontwaardigd ben of voor de liefde? Ik kan daar geen antwoord op geven. De tijd zal het moeten leren. Het is in ieder geval wel alles waar ik echt in geloof.

Wat ik zeker weet is dat ik ooit zal strijden tegen de dood en dat ik daarbij uiteindelijk het leven laat. Maar dat zal zeker niet voor mijn 129e zijn. Omdat ik in ieder geval nog op de 100e verjaardag van mijn kinderen aanwezig wil zijn. Dat heb ik ze beloofd.

One thought on “11 letterwoord in Syrie – Harry Zevenbergen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s