Boogerd gebruikte geen doping – Harry Zevenbergen

Tot nu toe kent Den Haag nog geen slachtoffer van de dopinghysterie die is los gebarsten rond het wielrennen. In juli vorig jaar sprak ik Ruud Bakker en de vader van Michael Boogerd. Beiden waren stellig. Michael gebruikt geen doping, heeft nooit doping gebruikt. Nu weet ik dat in wielrennen niets is wat het lijkt. Ik was echter tevreden met die woorden, omdat ik de vraag niet eens belangrijk vindt. Wat doet het er toe of hij doping heeft gebruikt? Dat is de echte vraag.

In mijn bordspelenverzameling is het wielerspel Demarrage mijn favoriet. Ik speelde het vroeger met mijn broer, met vrienden op zaterdagavond en later met mijn zoon. In het spel zijn belangrijke kenmerken van wielrennen goed uitgewerkt. Zo kan je wanneer de fietser voor je 12 plaatsen vooruit volgen. De uitzondering is wanneer je voorligger demarreert. Er zijn vlakke wegen, beklimmingen, afdalingen en kasseien en er is natuurlijk ook doping. Dopinggebruik is toegestaan zo lang je niet betrapt wordt. Wordt je wel betrapt krijg je een straf.
Het is zoals het wielrennen vanaf de eerste dag sinds eind 19e eeuw was. Onze held Joop Zoetemelk kreeg eind jaren zeventig een tijdstraf van 10 minuten, maar mocht de tour gewoon uitrijden. Zo wil ik wielrennen zien, het maakt van doping een extra spanningselement. Bij mijn bordspel en in het echt. Wanneer je gepakt wordt neem je je straf en ga je verder waar je bent gebleven. Ik vind dat vals spelen een onderdeel is van spelen. Wanneer je je als spits laat vallen in het strafschopgebied moet je goed acteren en krijg je als beloning een penalty. Acteer je slecht heet je Robben, is het een schwalbe en krijg je een gele kaart.
Ik wil wielrennen kijken en zelf speculeren over wie er gebruikt en wie zo stom is zich te laten pakken. Lance Armstrong die in een geregisseerde uitzending probeert te huilen wanneer hij praat over zijn zoontje. Het bevestigd het beeld dat hij satan in eigen persoon is. Hij heeft geen tranen. Lance moet hangen. Aan de hoogste boom.
Niet omdat hij doping heeft gebruikt, maar gewoon omdat hij teveel vijanden heeft gemaakt. Iedereen gunde Zoetemelk zijn Tour de France zege, doping of geen doping daar maalden we niet om. Ook de overwinningen van Stefan Rooks en Gert-Jan Theunisse worden er niets minder om nu ik precies weet wat ze die dag tot zich genomen hebben.
Of ik denk dat Michael Boogerd doping gebruikt heeft? Nee zolang het niet uitkomt niet. Ik heb bovendien wel even genoeg spijtbetuigingen gehoord. Er wordt al weer gefietst in Australië en over 5 weken is de Omloop het Volk. Pas als er gefietst wordt in Belgie is het nieuwe jaar echt begonnen.

3 gedachten over “Boogerd gebruikte geen doping – Harry Zevenbergen”

  1. Quote: Dopinggebruik is toegestaan zo lang je niet betrapt wordt. Wordt je wel betrapt krijg je een straf. Geldt dit dan ook voor moord en doodslag, diefstal en oplichting, zinloos geweld en andere delicten? Zolang je niet gepakt wordt is het toegestaan? Vreemde redenering.

  2. Strafbare feiten moeten bewezen worden . om strafbaar gesteld te kunnen worden. Daarom ontspringen veel personen de dans.
    En de tijd zal het leren dat de ware feiten rond Boogerd en anderen boven tafel komen. Nu hebben ze kans op een redelijke sympathie , later niet meer. dan is de beurt voorbij. aan een sterfbed heeft niemand behoefte om een dopingverhaal aan te horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: