Het dagboek van een meisje van 12

De Kersttoespraak van de Koningin, zoals die gisteren uitlekte, stond op een server van de Rijksoverheid die op kinderlijke wijze beveiligd was: via een simpele username en het password ‘vid123’. Deze waren te vinden op een instructie-PDF van de overheid die online stond.

Ik stel mij voor dat een meisje van 12 op deze wijze haar dagboek beveiligt.

De blogger en online marketeer Anne Jan Roeleveld, die de toespraak gisteren ontdekte, heeft hier inmiddels een stuk over geschreven op zijn eigen site. Hij kwam het bestand op een andere dan de beschreven wijze tegen: simpelweg door het jaartal in de URL te wijzigen. Dit is dezelfde methode die vorig jaar nog leidde tot het uitlekken van de miljoenennota.

De situatie rond de beveiliging van de kersttoespraak van Hare Majesteit laat zien dat de Rijksoverheid na bijna 20 jaar nog altijd bar weinig begrijpt van het internet. Ik durf zelfs te stellen, dat zij niet vertrouwd kan worden om hier op een verantwoordelijke wijze mee om te gaan.

Dat een organisatie die op deze wijze haar documenten beveiligt de wil en pretentie heeft om in Nederland het internet te reguleren, is een gotspe. Het kennisniveau bij Het Rijk is eenvoudigweg op cruciale plaatsen ontoerijkend om op een verantwoordelijke wijze met het internet om te gaan.

Wellicht wordt het tijd dat de overheid zijn werk weer gaat doen met behulp van kleitabletten en het internet overlaat aan die mensen die er wel verstand van hebben.

“Update 23.59 – Via Google is een document uit 2009 te vinden (PDF) dat uitlegt hoe video’s moeten worden ge-upload naar de website waar de Rijksoverheid al haar video’s – waaronder de Kersttoespraak van koningin Beatrix – plaatst. Daar staan de inloggevens naar de FTP-server in vermeld. De inlog en wachtwoord zijn inmiddels onklaar gemaakt. Ook was het mogelijk om gegevens te downloaden.

http://www.inspectieloket.nl/Images/Handleiding%20rijksoverheidsvideo_tcm296-272537.pdf

http://twitter.com/Legosteentje/status/283299766463524864

Bron: http://politiek.dejaap.nl/2012/12/24/beatrix-in-uitgelekte-kersttoespraak-europa-dat-zijn-we-zelf/

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

3 gedachten over “Het dagboek van een meisje van 12”

 1. Het zijn een stel ondermaatse knuppels bij de overheid maar dat wisten we al langer dan vandaag,alleen verwacht je na een paar blunders dat ze er iets van geleerd hebben. Maar dat is ijdele hoop blijkt nu .

 2. Leen Jongewaard had voor dit soort piassen een leuke oplossing
  Lieve Heer doe mij een lol
  As die vent mijn toespraak zit te lezen
  Steekt ie een sigaartje op
  Laat ’t dan als het kan
  Eens een zevenklapper wezen
  Enkel dat ik vraag niet meer
  Ken je lache Lieve Heer
  Enkel dat ik vraag niet meer
  Ken je lache Lieve Heer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: