Waarom is Duitsland rond Kerst gezelliger?

Kerstmarkt in Hamburg
De Kerstmarkt in Hamburg: sfeervol ingerichte houten kramen uit het hele land met streekgebonden artikelen en eten.

Duitsland is rond Kerst echt gezelliger dan Nederland. Sorry. En dat niet alleen omdat er vaak een pak sneeuw ligt: de versieringen zijn mooier. Er zijn in de steden vele kerstmarkten: in Hamburg – waar ik afgelopen weekend was – zelfs om de paar honderd meter. En die worden druk bezocht: tot rond het middernachtelijk uur. Er wordt stevig gedronken, maar ik heb het nergens uit de hand zien lopen.
De sfeer is ontspannen. De kramen zijn allen van hout en er is veel traditioneel eten te verkrijgen. En glüwein, natuurlijk: en dan niet in plastic bekertjes, maar mooie aardewerken kroezen met statiegeld.

En ik voel altijd een lichte gêne als ik aan de Nederlandse stations denk in vergelijking met die in Duitsland. Hieronder een paar foto’s van afgelopen weekend in Hamburg: zou je dit in Den Haag kunnen voorstellen?

Waar zou het toch aan liggen, dat het in Den Haag (en eigenlijk overal in Nederland – Maastricht misschien uitgezonderd) zo moeilijk is een goede, gastvrije sfeer te scheppen? Ik sta open voor suggesties.
Station Hamburg - traverse
Een van de versierde traverses van Hamburg Hauptbahnhof.
Hamburg Hauptbahnhof: vele eetgelegenheden.
Een overzicht van de vele eet- en drinkgelegenheden op Hamburg Hauptbahnhof. Het zijn er tientallen en zeer gevarieerd: van Duits tot Syrisch tot Japans tot Thais. Een maaltijd kost ongeveer 5 euro…
En hoeveel heeft Den Haag Centraal er? 1, 2, 3?
Zelfs de tunnels van de ondergronds hebben winkeltjes. Maar een warme bakker in de Tramtunnel, of een kapperszaak. Kun je het je voorstellen?
De foto bestaat uit twee aaneengelaste exemplaren: excuses voor de vervorming in het midden. (Klik op de foto voor een vergroting)
Winkelstraat in Hamburg.Tot laat in de avond is het in de binnenstad druk op straat.
Winkelstraat in Hamburg.
Tot laat in de avond is het in de binnenstad druk op straat.
Joop van den Ende voelde zich zo thuis in Hamburg, dat hij in een van de havenpakhuiscomplexen zijn Academie heeft gesticht.
Joop van den Ende voelde zich zo thuis in Hamburg, dat hij in een van de havenpakhuiscomplexen zijn Academie heeft gesticht.

Auteur: Eduard

Opgeleid als journalist, 14 jaar gewerkt als opmaakredacteur bij regionale media. Zelfstandig kranten- en webmaker.

Eén gedachte over “Waarom is Duitsland rond Kerst gezelliger?”

  1. Duitsland is het land van Luther, en Luther was best wel een levensgenieter. Dat kan van Calvijn niet gezegd worden. Ik wil geen propaganda maken voor welke godsdienst dan ook, maar ik denk wel dat dit verschil bepalend is voor de sfeer van een land.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: