
Den Haag heeft in het verleden een wethouder gekend die enorm populair was bij de bevolking. Hij heette Piet Vink, (PvdA) en was wethouder Jeugd, Sport en Recreatie.
Hij had veel aandacht voor opbouwwerk, buurthuizen, sportverenigingen en andere ‘leuke dingen voor de mensen’. Hij verscheen in die rol veelvuldig in de lokale kranten. In 1983 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en hij was ook een poosje locoburgemeester.
Bij zijn afscheid van de actieve politiek in 1986 werd hij ereburger van Den Haag. De gemeente schonk hem als dank o.a. een natuurmonument genaamd “De terp”.
Een stukje groen in de vorm van twee terrasvormige heuveltjes met een wandelpaadje ertussen. Dit “monument” zit ingeklemd tussen de Heliotrooplaan, Kijkduinsestraat en de Machiel Vrijenhoeklaan.
In het begin moet het er heel goed hebben uitgezien met mooie plantjes en bloemen. Maar zo dicht aan zee heeft zoiets extra onderhoud nodig en dat kreeg het niet.
Het stukje groen werd verwaarloosd waardoor het verwilderde.
Toen het niet meer herkenbaar was als monument begon de gemeente plannen te ontwikkelen om dit “braakliggend” stukje grond een mooie bestemming te geven. In eerste instantie leek dit een uitstekende plek voor een benzinestation. Die is er gelukkig nooit gekomen, althans niet op deze plek. Daarna werd aan de onbebouwde kant van de Heliotrooplaan plannen ontwikkeld voor een rijtje mooie bungalows. In de eerste opzet zou het hele monument hieronder verdwijnen. Het plan werd gewijzigd en het monument bleef gespaard, er werden minder huizen gebouwd.
Een paar jaar terug werden we opgeschrikt door een ambitieus Masterplan voor Kijkduin en omgeving. Heel Kijkduin ging sowieso tegen de vlakte, er moesten meer winkels, woningen en appartementsgebouwen komen want de ruimte binnen de stadsgrenzen moest beter benut worden. Verdichting heette dat. Er kwam hoogbouw, tussen de puinduinen werd ruimte gereserveerd voor villa’s en er stonden ook een aantal woontorens in het Masterplan ingetekend die geen hoogbouw mochten heten. Wethouder Norder had besloten dat hoogbouw pas gold als de hoogte meer dan 50 meter betrof. Daaronder heette het gestapelde laagbouw. De wet kent geen definitie van hoogbouw werd ons tijdens de presentatie in het Atlantic Hotel verteld dus was het aan de gemeente om zelf hiervoor normen te stellen. Eén zo’n gestapeld laagbouwobject zou op de plaats van het monument gebouwd worden, dus precies voor mijn deur en mijn uitzicht.
Ik ben het eens gaan uitrekenen wat dat zou beteken. Een gemiddelde nieuwbouwwoning is 3 meter hoog. Voor 50 meter kom je dan ongeveer op 16 woonlagen, en dat heet dan volgens Norder gewoon laagbouw.
Ik heb hierover, toen dit actueel was, een stukje voor Hofstijl geschreven.
De hele buurt en de wijkvereniging is tegen het totale plan in actie gekomen waarna het plan zou worden aangepast. Gelukkig – in dit geval dan – kwam toen de crisis. Het geld was op, het Masterplan verdween in de ijskast… op naar de volgende hobbel.
Een aantal maanden geleden kreeg de buurt een werkbezoek van de wethouder, met gevolg, en men stelde vast dat het hoog tijd werd dat dit monument maar eens aangepakt moest worden want het was niet representatief voor de entree van Kijkduin als mondaine badplaats. Maar omdat ik dacht dat het geld op was had ik verwacht dat dat “aanpakken” ook wel een langetermijndoelstelling zou worden. Maar nee, dat werd het niet. Afgelopen maandag kwam een grondverzetmachine de heuvels opgereden en begon met opknappen. We weten niet wat de plannen zijn en hoe het monument er als nieuw visitekaartje voor de entree van Kijkduin er uit gaat zien. De buurt is niet geïnformeerd.
Wordt vervolgd
wist niet dat het stukje braakliggend land als monument te boek stond zeker een op kantoor niets te doen gehad en dacht verrek dat is waar …………………………….
Een monument met een naam Roel. “De Terp” van Vink.
Denk dat Piet Vink zich rot lacht , ik hoorde afgelopen week wie en wat ze er gaan doen . ik vond het een mooie hondenuitlaatplek
http://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Vink_%28wethouder%29
Jij weeet dus “Wie en wat ze er gaan doen”, dat vraag om een toelichting Roel…
Pieter…past ook onder het kopje Wereldberoemd in Den Haag;-) Enne je weet hoe ze je op het stadhuis gaan noemen hè? Een NIMBY – een goede Nederlandse afkorting van iemand die bezwzaar tegen stadhuisplannen maakt omdat hij niet wil dat die in zijn achtertuin (of voortuin) worden uitgevoerd…oftewel Not In My Back Yard. We werden ermee doodgegooid toen we vergeefs bezwaren tegen Randstadrail maakten.
Wel gek dat er weer een monumentje voor Piet Vink gaat verdwijnen.
In het Huijgenspark verdween het Vinken bankje om een boom, omdat er dronkaards opzaten en iemand in de buurt vond dat het bankje maar onklaar gemaakt moest worden. Toen ik wethouder Noordanus daarover aansprak zei hij dat Piet Vink het wel niet erg zou vinden. Ik heb het aan Piet Vink gevraagd hij vond het wel erg maar was zo bescheiden dat hij het niet hardop zei. Samen met de vrouw van Jos van Leeuwen (fotograaf AD Haagsche Courant) heb ik er toen voor gezorgd dat er weer een Vinken bankje kwam plus een plaquette met de tekst ” ik zeg niet dat het moet maar het moet wel kunnen” , nu om de boom van de kinderspeelplek. Helaas heeft Piet dit zelf niet meer mee kunnen maken maar zijn vrouw Zwaantje was er om voor hem het bankje te onthullen. Dus zeg nu niet dat Piet het niet erg vindt hij vindt het wel erg en de wethouder die er nu weer voor verantwoordelijk is mag nooit een monumentje krijgen.
Constance Bogers
Een blog over de Terp van Vink: https://www.frisiacoasttrail.com/single-post/2017/12/24/The-terp-that-should-have-been-a-wierde