De Haagse Toren

Haagsche Toren

“De Haagse Toren”
Van mijn vader leerde ik dat de “Haagse Toren” in de Torenstraat staat. Na een vakantie was mijn vader, een rasechte Hagenaar, altijd weer blij om deze toren te zien. Traditie was het om ter afsluiting van de zomervakantie, even  naar de stad te rijden om een ijsje bij Florencia te eten. Dan reden wij langs de Haagse Toren en zei mijn vader: “Kijk jongens de Haagse Toren staat er nog!”.
Jaren later, toen ik mij meer in de geschiedenis van Den Haag ging verdiepen, kwam ik er uiteraard achter dat de Haagse Toren, de Grote Kerk of Sint Jacobskerk heet.
In 1420 werd met de bouw van de zeskantige toren bij de Grote Kerk begonnen. Deze toren werd niet alleen als klok gebruikt, maar ook als uitkijkpost voor vijandelijke invallen uit zee.
Tegenwoordig kan men als uitkijkpost het gebouw “Het Strijkijzer” op het Rijswijkseplein gebruiken en in dit gebouw is o.a. een restaurant gevestigd. Hier kun je op hoog niveau van het uitzicht en eten genieten. Leuk vind ik dat dit project de naam heeft gekregen “De Nieuwe Haagse Toren” wonen, werken en ontspanning in één toren.

Auteur: Jacq Duimel

Zie ook mijn profiel op LinkedIn http://www..linkedin.com/in/jacquelineduimel

7 gedachten over “De Haagse Toren”

 1. Leuk dat het je gelukt is te plaatsen Jackie. Alleen kan ik het niet ‘leuk’ vinden dat het strijkijzer – dat behalve de hoogte – niets van een toren in zich heeft en waar iedereen tegen was dat het op die plaats gebouwd werd de naam probeert te pikken van een historisch fraai monument als de Haagsche Toren.

  1. Gelukt! Fijn!

   Ow ja…van de week spraken we nog eens af dat hier op Haagspraak in principe alles mag: Alleen tekst zonder foto, Alleen foto (of afbeelding of cartoon) met titel en zonder verdere tekst. Alle auteurs moeten daar vrij in zijn.

   Ik ben nu alleen zo vrij geweest er een recent fotootje van mezelf bij te plakken zodat Jackie ziet hoe dat in zijn werk gaat. Ze is natuurlijk vrij hem er weer af te donderen. Ik vermoed dat ze wat beginners schroom heeft…

   Ik fietste na de opuh koffie vorige week langs de ingang van de Nuts Tuin (weet dankzij Roel en Pieter nu waar die zit) en zag um net naast de lantarenpaal staan.

   Enne hier voor Jackie een Flickr embed van een mooie Strijkijzerfoto van Roel:

   Strijkijzer

 2. Hallo, Ja, ja ik weet het verplicht een foto. Maar dat wilde nog niet echt lukken en ik had vandaag echt een bijbehorende foto onder “De Haagse Toren” gemaakt. Moet nog even kijken hoe e.e.a. aan te passen voor het formaat. Ik vond mijn eerste stukje tekst al een hele prestatie.

 3. Ik heb er ook drie volle werkdagen over gedaan om een link te leggen tussen een woord en een website… Maar nu ik het eenmaal weet is het een fluitje van een cent. Zo gaat het met alles. Je artikel over die mooie toren spreekt veel meer dan tekst alleen. Sukses met de volgende stukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: