Nederland Leest – De donkere kamer van Damokles

Bij de roltrappen in de Centrale Bibliotheek van Den Haag vond ik een boek in een rood en in een groen exemplaar. Ik mocht het gratis meenemen. Rood stond voor slecht, groen voor goed. Even moest ik lachen en dacht ik aan een spelletje dat ik ooit speelde: ‘Outlaws’. Daarin moest ik als cowboy bandieten neerschieten. Dat spel kende drie niveaus: ‘Good’, ‘Bad’ en als lastigste niveau ‘Ugly’. In dat laatste level werd het spel pas echt gemeen.

Het boek is verkrijgbaar in twee verschijningsvormen: ‘goed’ en ‘slecht’

In het kader van de jaarlijkse campagne ‘Nederland Leest’ van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ligt deze Novembermaand W.F. Hermans klassieker ‘De Donkere kamer van Damokles’ in de bibliotheken.

Daar lag hij toch altijd al?

Ja, maar ditmaal kan u een gratis exemplaar voor uzelf meenemen. En ik zou snel zijn, want het boek blijkt nog altijd erg populair.

De klassieker van Hermans gaat over een verzetsheld en zijn dubbelganger. Slechts op een punt verschillen beide heren van elkaar: de een heeft donker haar, de ander is blond. Ik denk niet dat ik na het noemen van dit gegeven veel hoef uit te leggen over de thematiek. Of dat ik hoef te vermelden dat wij na het lezen van dit boek vooral met vragen blijven zitten.

In de bieb kan u met een beetje geluk kiezen tussen 2 exemplaren: goen en rood, goed en kwaad. Alhoewel gezegd mag worden dat de kwalificaties ‘good’ en ‘bad’ dit werk tekort doen. We hebben hier echt het niveau ‘ugly’ te pakken. Naar de bibliotheek dus en ophalen!

Naast de gratis exemplaren bij de bibliotheek, is er ook nog een luxe uitgave verschenen, deze is voor EUR 10,- verkrijgbaar bij de boekhandel. Verder biedt de campagne in de maand november in Den Haag ondermeer:

Officiele site van de campagne ‘Nederland Leest’: http://www.nederlandleest.nl/De_donkere_kamer_van_Damokles.html

Online bespreking en discussietips op: http://www.deboekensalon.nl/

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

3 gedachten over “Nederland Leest – De donkere kamer van Damokles”

  1. Het rode exemplaar ligt al op m’n stapel nog te lezen boeken alhoewel ik het vroeger al gelezen heb voor m’n eindlijst en ook de film heb gezien…..Hermans is nu eenmaal altijd het herlezen waard…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: