Van Landsbelang

Afbeelding

Sinds 2001 woonachtig in Den Haag heb ik al héél wat bouwputten meegemaakt binnen onze Mooie Stad Achter de Duinen.
Daar hadden we de Tramtunnel, de Nieuwe Passage, de nieuwe woningen aan het Hobbemaplein, het Muzenplein, de afbraak en opbouw bij de voormalige Zwarte Madonna, Buitenom met Vaillantplein, de volledige De La Reyweg, de Spuimarkt…om maar wat van de gigantische projecten van de afgelopen jaren te noemen.
Het lijkt wel alsof Den Haag altijd een bouwput is.
Nu begrijp ik dat Den Haag voor verandering staat, voor vooruitgang, voor vooruitstrevendheid.
Wij, als Den Haag, behuizen natuurlijk ook onze regering, wij zijn in feite het gezicht van onze regering voor heel Nederland. Zouden Den Haag én de Nederlandse regering zich realiseren het toch wel opvallend is dat het altijd zo’n rommeltje is in de stad?! Dat door die vooruitstrevendheden, die Den Haag op de kaart moeten krijgende projecten….en de mede daardoor geïrriteerde inwoners van Den Haag nogal grillig en afstandelijk overkomen op zijn bezoekers van buitenaf?
De vraag is, hoe komen wij over op al die Ambasades die Den Haag huisvest, op al die grote multinationals die voor landsbelang naar Den Haag komen, maar ook op de toeristen en belangrijker; onze eigen inwoners?!
Overal opbrekingen, geen duidelijke aanwijzingen hoe je weg te vervolgen als er iets veranderd is in de stad, vuilnis en bouwafval zwerft over straat. Door al die nieuwe hoge gebouwen waait het enorm in de kleine steegjes van onze stad. Ook dit alles staat naar mijn mening voor onze regering van die afgelopen 11 jaar. Zo snel als die enorme projecten uit de grond gestampt worden, zo vergankelijk zijn die nieuwe gebouwen ook weer. Die frisse wind waar onze regering het maar altijd over heeft is vaak verkillend, doet je vertwijfeld snakken naar warme chocolade melk voor de verwarming, thuis op de bank.
Als wij het gezicht zijn van onze samenleving, dan zou ik denken dat juist onze stad en regering eens zou stil moeten gaan staan op zo’n druk punt in Den Haag en om zich heen kijken….wat gebeurt er als er even geen bedrijvigheid is…dan is er plek om te groeien en te aarden. Juist dan kan een drukke stad, met al zijn verandwoordelijkheden, die 24uur per dag leeft ook daadwerkelijk gaan ademen, in plaats van krampachtig naar zuurstof happen tussen de bedrijvigheid door.

Auteur: liesbaas

Lies Baas is een dyslectische, Haagse filmfanaat en autodidactisch fotograaf die altijd op zoek is naar het licht in de duisternis. Haar werk is te bekijken op www.flickr.com/photos/liesbb

9 gedachten over “Van Landsbelang”

  1. Toch grappig dat je klaagt over mijn geklaag.
   En eerlijk volgens mij klaag ik idd, maar geef ook opbouwende kritiek en weet je wat…zelfs een oplossing…heb je dat ook gelezen?

 1. Het is idd geen visitekaartje zo, ook rondom een bouwput kan het overzichtelijk gemaakt worden en dat is zeker voor iemand als ik, die er maar zo en nu dan komt niet het geval! (station!)

 2. Dat van Landsbelang is uit mijn hart gegrepen! CS verbouwing zou 16 jaar gaan duren. We zitten geloof ik op de helft en de reiziger wordt nog van hot naar her gestuurd. En elke wethouder laat zijn geurpaal achter en laat de inwoners stikken. Nu weer Spuiforum, straks live op denhaagtv te volgen. Gisteren 180 miljoen euro bouwkosten vandaag al 181 miljoen en de gebouwen die afgebroken worden zijn absoluut niet het afbreken waard! Het Haags conservatorium is alleen aan onderhoud toe dat de gemeente jarenlang heeft verzuimd.

 3. Die ambassades en grote multinationals lachen zich een ongeluk omdat ze altijd weer hun zin krijgen van het Haagse bestuur…En wel straks een totaal vernieuwd station maar geen betaalbare directe verbinding meer met het buitenland…

 4. Dat de ambassades en de multinationals verantwoordelijk zijn voor hetgeen waarover hier wordt geweeklaagd is wel een zeer opmerkelijk standpunt.
  Ach, als je het met elkaar eens bent hoef je niets te onderbouwen, toch?

  1. Waar staat dan dat ambassades en multinationals verantwoordelijk zijn? De veantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij het gemeentebestuur. En dan nog even dit: Ik reageer hierna niet meer op personen die alleen maar anoniem hun mening durven te geven.

 5. Ik vind het een goed geschreven stuk. Dit slaat niet alleen op Den Haag, maar op andere grote steden en momenteel zelfs ook op dorpen.
  Succes met schrijven en ik blijf het volgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.