Fotograferen in de Tramtunnel

Wist je dat je niet mag fotograferen in de tramtunnel? Toen het net open was waren ze daar nog strikter mee dan nu. Zelfs mensen die alleen al de ingang op de Grote Markt wilden fotograferen, konden wat bewakers met blaffende honden tegemoetzien. Maar ze bijten niet, gelukkig. Al jaren ben ik op zoek naar de huisregels, maar kan ze niet vinden. 

De tramtunnel is van HTM, ga ik gemakshalve maar even van uit. Het is geen openbare weg. Wél een openbare plaats, als je het mij vraagt, vanwege het openbaar vervoer dat er komt en aangezien we pas in hoeven te checken in het voertuig hebben we op het perron nog geen vervoerskaartje nodig (zoals de NS dat wel verlangt). De algemene voorwaarden van HTM kan ik op de site niet vinden. Niet gemakkelijk in elk geval. Slechte zaak. Maar als iemand wel de tijd heeft om ze te zoeken: ik ontvang ze graag. 

Afbeelding

Omdat de tramtunnel weliswaar een openbare plaats is, maar wel besloten, mogen er huisregels gesteld worden. Dat je er niet mag eten en drinken bijvoorbeeld. Staat volgens mij ook bij de toegang tot de tramtunnel aangegeven. Prima dus. Een sticker dat je er niet mag fotograferen heb ik er nooit gezien. Heb geen idee hoe dat nu is, omdat ik er nooit meer kom, maar heb er jarenlang op gelet. Huisregels zijn verder nergens te vinden. Dan zijn ze er niet, toch? En aangezien het verder een openbare plaats is moet het fotograferen gewoon kunnen. Vinden ze het een gevaar, die foto’s?

Heimelijk fotograferen is het ook niet. Zo’n camera valt best wel op. Met je telefoon een foto maken, daar hebben ze nog nooit een probleem van gemaakt. Dat is geen professionele apparatuur. Mag het kennelijk wel. Dat je met die foto’s tegenwoordig nog meer kunt dan foto’s die met een oude DSLR zijn gemaakt, heeft niemand aan die bewakers uitgelegd. 

Ik stem voor duidelijkere huisregels. Of liever: voor het toestaan van het fotograferen van de tramtunnel. Misschien zetten we ze dan wel op Flickr en mogen ze foto’s, met gebruik van naamsvermelding gebruiken. 

Photo Credit: <a href=”https://www.flickr.com/photos/31176813@N08/6042490731/”>Annemeesie</a&gt; via <a href=”http://compfight.com”>Compfight</a&gt; <a href=”https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/”>cc</a&gt;

Auteur: CharlottesLaw

Jurist voor de creatieve sector en ondernemers

6 gedachten over “Fotograferen in de Tramtunnel”

 1. Vanaf het begin was het verboden om te fotograferen in de tramtunnel. In november 2004 ben ik daar ook aangehouden door bewakingspersoneel. Van hen kreeg ik de tip dat ik alleen beeldmateriaal mocht maken als ik schriftelijke toestemming had.
  Ik heb dus de HTM een mailtje gestuurd waarop ik het volgende antwoord heb ontvangen.

  1 december 2004

  Beste mijnheer Musterd

  Hierbij verlenen wij u toestemming om foto’s te maken van de tramtunnel zolang u zich houdt aan de geldende veiligheidsvoorschriften in de tunnel. Bovendien wijzen wij u erop dat u toestemming van reizigers moet hebben om deze te fotograferen.

  De reden waarom toestemming moet worden verleend, is omdat de tramtunnel (het Souterrain) dezelfde status als een gebouw heeft. Een van de gevolgen is dat toestemming moet worden gevraagd voor het maken van beeldmateriaal.
  Deze e-mail verleent u die toestemming, kunt kunt de e-mail uitprinten en laten zien aan het personeel ter plaatse.

  Wij hopen dat u alsnog leuke foto’s kunt maken!

  Met vriendelijke groeten,

  Maaike Schut
  HTM afdeling Communicatie.
  (m.schut@htm.nl)

  Omdat niet iedereen deze actie had ondernomen en meerdere flickr-collega’s regelmatig weggestuurd werden uit de tramtunnel besloten we om in actie te komen.
  In 2008 kwamen we als Haags Bakkie-leden met het plan om massaal te tramtunnel te gaan fotograferen, bij wijze van provocatie. Met een man of 10 gingen we naar beneden en reden van halte Grote Markt naar halte Spui heen en weer om overal zo veel mogelijk te fotograferen en ons zo opvallend mogelijk te gedragen. Helaas hadden het htm personeel lucht gekregen van deze actie en lieten ons een uur lang onze goddelijke gang gaan.
  Op flickr zijn hier nog diverse foto’s van te vinden. Ik dacht ook dat er op Hofstijl een artikel over verschenen was maar dat kon ik helaas niet meer vinden.

  Fotoshoot

 2. Ik beweer ook absoluut niet dat het nieuw is. Maar ik vind het gek dat HTM hier nog steeds niets voor geregeld heeft.

  Omdat het geen openbare WEG is, mogen ze inderdaad huisregels stellen. Dat is wat zij bedoelen met ‘status van gebouw’.
  Het is alleen niet zo dat je persé deze expliciete toestemming nodig hebt. Daarom vind ik het ook zo gek dat ze niet gewoon een sticker op de deur plakken dat je er niet mag fotograferen. Zou het veel duidelijker maken.

  Toestemming aan de geportretteerden vragen om te mogen fotograferen is onzin trouwens. Gaat om het openbaar maken.

 3. HTM is hier heel onduidelijk in Ik weet nog van de flickr actie . Ik heb de HTM tekst uitgeprint en
  in het kantoor in de tunnel laten zien toen ik een keer staande gehouden werd.
  Maar het arrogante baasje dat daar zat zei dat hij schijt had aan het papiertje. iedereen kon zo’n briefje opstellen. toen ik vroeg om de bewuste woordvoerder te bellen werd ik met drang het kantoor uit gemikt.
  Op vragen bij de HTM om een duidelijk standpunt , werd niet gereageerd, dus de haantjes in de tunnel blijven het verbieden

 4. websites van htm, en ook gvb (amsterdam) en ret (rotterdam) zijn eigenlijk best duidelijk: fotograferen op een halte/station kan alleen na schriftelijk verzoek. foto’s vanaf openbare weg mogen zonder toestemming, waarbij htm “vraagt” personeel niet herkenbaar in beeld te brengen en gvb zegt dat het “niet mag”. de ns meldt dat particulieren op treinstations zonder toestemming mogen fotograferen, alleen mogen personeel en reizigers bij publicatie niet herkenbaar in beeld gebracht worden zonder toestemming.

  probleem bij dit soort zaken is altijd: hoe juist of strikt wordt het in de praktijk toegepast door (vooral) beveiligingspersoneel. er zal vaak – hoe willekeurig ook – gekeken worden wie er met een camera loopt. maar dat is elders niet anders. zelf inmiddels een paar keer aangehouden bij het fotograferen rond het binnenhof en bij paleis noordeinde (want man alleen, met zonnebril en baard), terwijl duidelijk herkenbare toeristen (japanner, groep, reistas, enzovoort) ongehinderd hun gang kunnen gaan.

 5. Afgelopen vrijdag zijn we aangesproken door een bewaker dat we geen foto mochten maken in de tramtunnel. Dus de regel is nog steeds van toepassing.

 6. Een paar weken geleden werden mijn vrouw en ik door bewakers aangesproken toen we foto’s maakten van de affichegalerij boven de tramtunnel. Ze vroegen of we wisten dat fotograferen in de tramtunnel verboden was. We zeiden dat we dat wisten maar dat we alleen de affiches fotografeerden. Dat was in orde zolang we maar geen foto’s in de tunnel maakten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: