Een Gordiaans Knoop – Ruk Vierde Macht

De gordiaanse knoop is een onontwarbare knoop. De knoop verbond het juk met de disselboom van een eeuwenoude strijdwagen.  Het Orakel van Delphi had over deze knoop gezegd: “Wie deze knoop losmaakt, zal meester over heel Azië worden.” Via Wikipdia.

 

Aan de Voorzitter van
de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Kenmerk: 202100021
Den Haag, 1 april 2021

Geachte Voorzitter,
In reactie op het informatieverzoek van uw Kamer, willen wij de volgende tijdlijn met u delen.

Op donderdag 25 maart zijn wij op uw verzoek aangetreden als verkenners. U heeft ons om 16:30 uur ontvangen in de Stadhouderskamer met de opdrachtverlening. Van de ambtelijke staf hebben wij die middag begrepen dat de eerste fase van de verkenning voor ons afgesloten bleef. Dat heeft te maken met het feit dat het gaat om onderhandelingen tussen leden van de Tweede Kamer zelf. Deze onderhandelingen zijn vertrouwelijk, zoals ook aan de deelnemers aan de verkenning is toegezegd.

Op vrijdag 26 maart hebben wij contact gehad met de ex-verkenners mevrouw Ollongren en mevrouw Jorritsma om een terugkoppeling te ontvangen over de afgebroken eerste fase van de verkenning. De weerslag van dit gesprek hebben wij in een brief naar uw Kamer gestuurd op die vrijdagmiddag, met de boodschap dat wij graag met een ‘schone lei’ een nieuwe fase van de verkenning zouden willen beginnen en daarom opnieuw met alle 17 gewezen lijsttrekkers in gesprek wilden gaan.

Op vrijdagmiddag 26 maart en maandagochtend 29 maart hebben wij alle gewezen lijsttrekkers telefonisch gesproken om te polsen hoe zij het vervolg van de verkenning voor zich zagen. Uit deze inventarisatie bleek duidelijk dat de voorkeur van de meeste lijsttrekkers was om eventuele gesprekken pas in te plannen na afronding van het voorgenomen debat met de ex-verkenners op woensdag 31 maart.

Op basis van de telefoontjes met de gewezen lijsttrekkers, hebben wij op maandag 29 maart en dinsdag 30 maart met u nog telefonisch contact gehad over de planning van onze verkenning. Hierbij hebben wij ook gezegd dat wij pas zouden starten met gesprekken nadat het debat over de afgebroken eerste fase had plaatsgevonden.

In de beide regelingen van werkzaamheden van 31 maart heeft uw Kamer verzocht om informatie uit de vorige fase van de verkenning. Deze informatie hebben wij u vanmorgen verstrekt. Gezien de status en het rudimentaire karakter van de stukken –het betreft hier onder andere afbeeldingen van handgeschreven aantekeningen- en gezien het feit dat er nog geen accordering had plaatsgevonden, hebben wij alle 19 gesprekspartners de mogelijkheid geboden om hedenochtend tussen 9:00 uur en 10:00 uur de stukken en aantekeningen van hun eigen gesprek in te zien, voordat deze stukken zouden worden verstuurd naar de Tweede Kamer.

Op woensdagavond 31 maart hebben wij uw Kamer een brief gestuurd over het proces rondom het verstrekken van deze stukken. Zoals wij ook in deze brief hebben aangegeven, hebben wij tot verzending van de brief geen inzage gekregen in de stukken van de vorige fase. Toen wij de stukken gisteravond inzagen, kwamen wij tot de conclusie dat er in de aantekeningen van het gesprek tussen de ex-verkenners en de heer Rutte de naam van de heer Omtzigt werd genoemd. Dit was niet conform de brief van de ex-verkenners van maandag 29 maart, waarin was gesteld dat geen van de gewezen lijsttrekkers had gesproken over de heer Omtzigt. Wij hebben hierover telefonisch contact gehad met mevrouw Ollongren op woensdagavond 31 maart laat. Mevrouw Jorritsma was op dat moment onbereikbaar. Wij hebben daarom op donderdagochtend 1 april om 8:00 uur de beide ex-verkenners telefonisch gesproken. Tussen 7:45 uur en 8:30 uur hedenmorgen hebben wij tevens de 17 gewezen lijsttrekkers een sms gestuurd met het aanbod om tussen 9:00 uur en 10:00 uur de eigen stukken in te komen zien. Ook de voorzitters van de Kamers hebben wij deze gelegenheid geboden. Een aantal van de gesprekspartners heeft vanmorgen daadwerkelijk gebruik gemaakt van de mogelijkheid van inzage. Geen van de gesprekspartners heeft verzocht om het weglaten van passages. Alleen de fractievoorzitter van BBB heeft (met pen) aantekeningen toegevoegd aan het samenvattende verslag.

Vanmorgen rond 11:00 uur hebben wij de stukken naar uw Kamer verzonden.

Met vriendelijke groet,

Tamara van Ark Wouter Koolmees

Van de ambtelijke staf hebben wij die middag begrepen dat de eerste fase van de verkenning voor ons afgesloten bleef.

De nieuwe verkenners nemen dat voor kennisgeving aan en leggen zich erbij neer. De oude verkenners werden er blijkens de verklaring van Ollongren mee geconfronteerd toen zij naar hun herinneringen werden gevraagd en ook zij legden zich erbij neer. Dom! Dom! Dom!

 

De Tweede Kamer inclusief de Voorzitter heeft zichzelf in een Gordiaanse Knoop opgeknoopt of door de Vierde Macht, de ambtenaren, laten opknopen. Ruk was een kwalificatie die Rutte zelf bezigde over wat er allemaal gebeurd was. Rutte heeft zelf zijn nek ook in die Gordiaanse Knoop gestopt.

Na mijn vorige post zag ik pas deze brief. Deze brief werd overigens ergens aan het einde van de dag op 1 april bij de debatterende Tweede Kamer bezorgd. Voordat Ollongren aan het woord kwam. Ambtenaren bepalen dus wat de oude verkenners te zien kregen en wat de nieuwe verkenners te zien kregen. Kafka ten voeten uit. De brief werd bezorgd NADAT WE RUTTE EEN HELE MIDDAG HADDEN ZIEN HERHALEN “IK LIEG NIET” in antwoord op een kamerbreed herhaalde beschuldiging: U LIEGT….

De Tweede Kamer blijkt ook een Motie te hebben aangenomen die de mogelijkheid opent dat de Koning weer wordt betrokken bij dit proces…die juist onder aanvoering van D66 buiten dit proces was gejast.

Wat gebeurde er ook alweer met Johan de Wit???? Het linkse en rechtse gepeupel in de Tweede Kamer lynchten Rutte en de regeringspartijen deden er heel hard aan mee door een motie die wel een strop om zijn hals legt, maar die hem ogenschijnlijk nog gelegenheid tot ademen geeft. Hier wreekt zich dat de man thuis geen man of vrouw heeft die hem bij thuiskomst een paar pantoffels en een borrel geeft en zegt: “Schat! Zou je er nu niet eens mee stoppen?”

Volgens de Nos:

Dat Rutte zich verontschuldigde, is een eerste stap in het herstel van vertrouwen in hem, stelt hoogleraar leiderschap (RUG) Janka Stoker in de NPO Radio 1-podcast De Dag. “Maar uiteindelijk is ander gedrag laten zien de enige manier waarop je vertrouwen herstelt, blijkt ook uit onderzoek. Het moet nu echt gaan over zijn bestuursstijl, dat is de fundamentele kwestie.”

En daar wringt bij Rutte de schoen, zegt ze. “Aan de ene kant is hij diep door het stof gegaan, maar aan de andere kant is er ook een soort vanzelfsprekendheid in zijn gedrag, dat hij gewoon door kan.”

Macht maakt overmoedig

Dat heeft alles te maken met wat macht met iemand doet. “Een machthebber kijkt op een andere manier naar de wereld, meer vanuit zichzelf. Macht geeft zelfvertrouwen, maar maakt ook overmoedig.”

Rutte is ruim tien jaar minister-president en werd ook bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen weer de grootste. Hij kreeg in zijn eentje 1,9 miljoen stemmen, meer dan welke politicus dan ook. De kiezer heeft hem dus beloond voor zijn beleid van de afgelopen jaren.

Dat kan ertoe hebben bijgedragen dat de VVD-leider heeft onderschat hoe explosief het uitgelekte memo van Ollongren en het gewraakte zinnetje “Positie Omtzigt, functie elders” zou zijn, denkt Stoker. “Hij zal wellicht hebben gedacht: ‘we hebben problemen op te lossen, we moeten door, ik ben de grootste en 1+1=2, dus wat een gedoe is dit allemaal’.”

De grote vraag is dus wie gaat deze knoop ontwarren?

Niet Rutte zelf denk ik. In D66 en in het CDA keren de jongeren zich al tegen Rutte. Christenen van Seegers weigeren ook met hem samen te werken.
Niet Kaag denk ik. D66 voor Nieuw Leiderschap? Hou toch op! Ze begint met een grote fout door de dag na de verkiezingen te zeggen dat de avondklok maar moet stoppen, omdat D66 een aantal zetels meer heeft. Dat is geen nieuw Leiderschap. Biedt vervolgens excuses daarvoor aan. Houdt zich voorafgaand aan het debat gedeisd en houdt zich tijdens het debat keurig op de vlakte – ze is diplomate, geen politica. Kijkt de kat uit de boom en laat het achterste van haar tong niet zien. Dient uiteindelijk een motie van afkeuring in.
Hoekstra dan? Die zit al met Omtzigt en met De Jonge die als mijnheer Bloemschoen hoge ogen in de media scoort maar keer op keer op zijn uitingen moet terugkomen .

De grap is dat ik net als iedereen het allemaal veel te  serieus voorstel. Rutte heeft ruim tien jaar laten zien dat hij een prima oliemannetje is. Ziet er redelijk uit. Slim. Goed gebekt. Een Premier waar Nederland mee voor de dag kan komen en die intussen als een van de langst zittende premiers in de Wereld ook een klein woordje (graag) mee mag spreken. Beter dan zo’n Bak ellende die van het eerste de beste skateboard afvalt. Gelukkig niet zo’n malloot als een Trump of een Putin. Wat rare fratsen als “Geen herinnering” als het zo uitkomt. Hij kan rustig achterover gaan zitten en de anderen het initiatief laten en er dan later als een Deus ex Machina inspringen omdat de knoop door al die onbenullen steeds vaster gestrikt is in plaat van ontward. Niet voor niets heeft hij de meest onbenullige en domme verdedigingslijn gekozen “Ik herinner het mij niet” te sullig en te dom voor woorden en dan gewoon afwachten hoe de rest reageert: Even dom….maar wel oprecht dom, want alleen bij Rutte is het gespeeld….

Ben benieuwd.

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: