Hofstijl is echt Deaud! Kan dat zomaar?

Hofstijl Stopte

In een laatste post. (te vinden via deze url ) zegt het:

Oktober 2007 begonnen we, Maurits en ik, Hofstijl. Nu 5 jaar later stoppen we ermee, een keuze die vaker heeft gespeeld. Je moet niet op een dieptepunt stoppen en dat doen we ook niet. Het ging niet slecht met Hofstijl maar het kostte veel moeite om de site in stand te houden en een echte doorbraak te forceren. In de site is veel bloed, zweet en tranen gaan zitten. En dat we het 5 jaar vol hebben gehouden, ik vind het echt een kunst want het was niet makkelijk.

Ik wil namens Hofstijl iedereen bedanken voor de aandacht, de postings, de tips, de foto’s, de video’s en de kritiek. Het is niet onopgemerkt gebleven.

P.S. De hosting van de content laat ik in ieder geval nog online staan zolang het financieel haalbaar blijft.

Haagspraak is uit Hofstijl ontstaan. Zie de pagina About:

Diverse enthousiaste medewerkers van Hofstijl, aangevuld met andere enthousiastelingen besloten aan Hofstijl een vervolg te geven onder het motto “Niets moet en (bijna) alles mag. Haagspraak moet vooral veel plezier bieden “. Daarom hebben wij Haagspraak opgericht. Op 10 oktober 2012 om tien over twaalf hadden we ook de naam bedacht en als we het volhouden zullen we in de toekomst ieder jaar onze verjaardag op dat tijdstip vieren.

Ik schreef  ook een  Eulogie over Hofstijl

Ik was blij dat het blog on line bleef….

Blog renovatie

Eind 2019 heb ik het  Weekendhotel blog overgenomen. Ik 2004 was ik op dat blog gestart als mede blogger. De site waar het blog bij hoorde kondigde aan dat de site ging sluiten. Er  dreigde een flink aantal posten van mijn hand te verdwijnen…Terwijl ik daar het bloggen juist had geleerd en leren waarderen. Ik heb toen de site eigenaar  benaderd en die stelde voor dat ik het kon overnemen.Zo gezegd zo gedaan.

Prrima idee en een berg werk, dat kan ik u verzekeren.

Bijna iedere post bevat wel een link naar de site waar het blog bij hoorde…hoe dat op te lossen is al een hoop werk. Daarnaast kom je oude posten tegen van hotels en b&b’s die niet meer bestaan. Wat doe je daarmee? Ik maak dan een zorgvuldige keuze en stel mijzelf de vraag: Heeft het nu nog waarde, heeft het nog waarde als geschiedenis of kan het zo de prullenbak in?

Twitter

Vanmorgen zat ik een van de oude posten van Weekendhotel blog opnieuw te editen en zag een tweet langs komen van Elja Dae dat ze alweer 10 jaar op twitter zit. Onze Roel feliciteerde haar daarmee en zei “Ik kan mij nog als de dag van gisteren herinneren dat je eens op de Opûh koffie langst kwam”. Ik dacht “Hee daar heb ik destijds een post aan geweid op Hofstijl”. Ik wil Hofstijl.nl er op na slaan  en die oud post nog even benadrukken via Twitter….blijkt het blog offline gehaald te zijn: De Hofstijl url verwijst naar een post op het blog Marco Raaphorst….

Het Haagse groepsblog Hofstijl.nl is sinds oktober 2019 offline. Het blog was actief in de jaren 2008 – 2011 en werd aangestuurd door een kleine redactie en een team van Haagse bloggers.

De webhosting betaalde ik al die jaren uit eigen zak. Hier en daar kwam er aanvullende financiering via sponsoring en advertentie inkomsten. De inkomsten hiervan liepen drastisch terug waardoor de kosten niet langer opwogen tegen de baten.

Hofstijl R.I.P. Het was leuk. Het is niet onopgemerkt gebleven.

Die oude post is nog via de way back machine hier te vinden.

Niet de foto. Dat was deze:

Kan dat Zomaar?

Wie heeft welke rechten op de posten van een groepsblog? Volgens mij is het zo dat nu er niet iets officieel is geregeld de betreffende auteurs toch nog redelijk veel rechten hebben. Hebben zij het recht Hofstijl te vragen hun posten te blijven hosten? Hebben zij het recht Hofstijl te vragen de posten “terug” te geven? Ik weet het niet.

Ik vind dat ik Marco zelve mag uitdagen daar iets over te vertellen: Zijn blog heeft een hele categorie geweid aan auteursrecht.

En misschien kan Charlotte er iets van zeggen?

Naschrift

Ik heb deze post aangepast naar aanleiding van een lang telefoongesprek met Marco. In een eerdere gepubliceerde versie was ik heel fel en wellicht te persoonlijk en op de man.

Feit blijft dat ik Marco destijds al heb voorgesteld Hofstijl als groepsblog over te nemen. Dat wilde hij per se niet. “Hofstijl was van hem en Maup” en dat wilde hij niet overdragen. Dat gesprek herinnert hij zich wel. Daarna heb ik aangeboden Hofstijl als gesloten geheel (dwz niet meer open voor nieuwe posts) te hosten onder zijn verantwoording op de vps waar mijn blogs lopen. Die kosten heb ik toch en dat zou hem kosten schelen. Dat wilde hij niet, althans hij is niet op dat aanbod ingegaan. Ook heb ik (al  in 2012 toen het werd gesloten) voorgesteld om Hofstijl op WP.Com te hosten zoals Haagspraak wordt gehost wat minder zou kunnen kosten dan het nu heeft gedaan. Tenslotte heb ik hem een paar maal gevraagd om mijn bijdragen als XML ter beschikking te krijgen…Dat kan hij zich niet herinneren. Kortom een aantal aannames en misverstanden waardoor je ruzie zou kunnen krijgen. Dat wil ik niet, maar ik wil wel gewoon mijn mening kunnen geven, ook al is die niet geheel prettig voor een ander….

Ik kan mezelf voor de kop slaan dat ik niet van het begin af aan mijn bijdragen daar  ook op een eigen blog heb gezet…Ik ga dat zeker met mijn bijdragen hier wel doen en raad mijn mede auteurs hier hetzelfde aan.

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

7 gedachten over “Hofstijl is echt Deaud! Kan dat zomaar?”

 1. Het is jammer dat een leuk blog is verdwenen maar zo gaan die dingen. Wat ik wel jammer vind dat stukjes van mij en anderen verdwenen zijn. die zouden mooi op Haagspraak herblogd kunnen worden.
  Wat de kosten van Haagspraak betreft die zouden gedeeld kunnen worden onder de deelnemende bloggers.
  Maar ik sta open voor andere ideeën.

  1. @Roel: Juist nu ik zo druk doende ben een ietwat versleten blog weer helemaal op te lappen en alle oude posten door mijn handen gaan, realiseer ik mij de waarde van die oude posten. Die mag je volgens mij niet zomaar weggooien…

   Ik heb de url Haagspraak.nl nu ook in een stichting gestopt zodat het voortbestaan niet alleen afhankelijk van mijn bestaantje is…

   1. Als je wat meer rust hebt na de verhuizing kunnen we er op de OK een babbel aan wijden .

 2. Eigenlijk wil ik helemaal niet reageren op deze gekkigheid maar aangezien je de feiten verdraait voel ik me genoodzaakt er toch wat over te zeggen.

  We hebben jarenlang wekelijks via Opuh Koffie contact gehad na het stoppen van Hofstijl in 2012. Vreemd dat je er nu pas mee komt terwijl we hier dus juist heel veel over gesproken hebben! Ik snap ook niet waarom jij mij niet gebeld hebt hierover. We hebben altijd gebeld, gemaild en ge-appt.

  Ik heb nooit gewild dat anderen Hofstijl zouden voortzetten. Dus jouw voorstel om Hofstijl over te nemen vond ik niet goed. Heb ik je toen in 2012 direct verteld. Vandaar dat er een Haagspraak kwam dat helemaal los van Hofstijl staat. Waar ik nooit aan heb willen meedoen. Na Hofstijl was het lokaal bloggen voor mij klaar.

  Iedereen die het me vroeg kon een export van zijn of haar oude posts krijgen. Ook dat weet je. Van vrijwel niemand heb ik iets gehoord. Interniek wilde vorig jaar een paar teksten aanpassen, die heb ik toen toegang gegeven zodat hij dat kon doen. Hem heb ik toen ook verteld dat ik financieel Hofstijl niet in de lucht kon houden.

  Afgezien van een paar giften van Roel heeft niemand mij in financiële zin gesponsord. Wat dat betreft stond ik er geheel alleen voor en was er dus ook financieel geen sprake van een groepsblog.

  Hofstijl is overigens zowat in zijn geheel nog online te bekijken via de Way Back Machine van The Internet Archive.

  Hofstijl heeft precies 5 jaar bestaan, zie https://web.archive.org/web/20170919124039/http://hofstijl.nl/ waar overigens het hele archief terug te vinden is. Het groepsblog was actief in de jaren 2007 (oktober) – 2012 (oktober). Op mijn persoonlijke blog stonden de jaartallen verkeerd. Dat heb ik nu hersteld.

  Je zou je kunnen afvragen of je deze blogpost wel online wilt laten staan…

 3. Wat ik al eerder schreef
  Als je wat meer rust hebt na de verhuizing kunnen we er op de OK een babbel aan wijden . bij deze dus is iedereen die een mening heeft welkom op een nader te bepalen datum tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: