
Op de zijgevel van het voormalige rijksarchief
Bleijenburg 7, vond ik een gevelsteen, de hoek om te fotograferen was lastig maar met behulp van photoshop heb ik het toch recht kunnen maken ondanks veel kwaliteitsverlies. Speurwerk op het internet leverde geen info over wie wat waar, zelfs de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kan geen uitsluitsel geven waar de steen vandaan komt, waarom het aan de zijgevel zit en sinds wanneer.
Er werd door de dienst geadviseerd om contact op te nemen met gemeente ’s-Gravenhage (afdeling Monumentenzorg en Welstand). Inmiddels is de vraag verzonden.
Voor mijzelf heb ik de verklaring het Logement van Amsterdam op het Plein is uit 1737 met een bijgebouw-koetshuis in de tuin waar de gevelsteen van afkomstig zal zijn. Later is op de grond bebouwing gekomen van het Bleijenburg en is de gevelsteen herplaatst op het rijksgebouw.
Maaaaar wie het wel weet mag het zeggen 🙂
Aanvullende informatie gekregen van ir. E.J. Nusselder[b.i.R] monumentenzorg Den Haag.
De gevelsteen sierde het koetshuis aan het Bleijenburg dat onderdeel was van het Huis van de Heren Afgevaardigden in de Statenvergadering uit Amsterdam, die aan Plein 23 hun ‘hotel’ hadden (1741).
Het koetshuis moest wijken voor de nieuwbouw van het Algemeen Rijksarchief met Depot, dat in 1903 werd opgeleverd naar plannen van Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst.
Uit historisch besef liet Van Lokhorst – protegé van De Stuers; de ‘vader’ van de Nederlandse monumentenzorg – de uit de sloop behouden gevelsteen van de Heren van Amsterdam in de zijgevel van het dienstgebouw opnemen.
Het betreft de gevelsteen boven de centrale ingang van het dubbele koetshuis van Amsterdam. Dubbel omdat het huis aan het Plein 23, de tuin en het stalgebouw aan het Bleijenburg vanwege het gebruik door enerzijds de Amsterdamse vertegenwoordigers in de Staten van Holland, anderzijds de afgevaardigden uit Amsterdam in de Staten Generaal, strikt gescheiden waren, zoals uit bijgaande plattegrond blijkt.
Bijgaand ook een foto van het stallengebouw uit ca. 1863, waarop boven de middelste toegang (in de noordwesthoek van het koetshuis voor de gedeputeerden in de SG) de gevelsteen te zien is.

MONUMENTENZORG
MONUMENTENZORG
met dank aan
ir. E.J. Nusselder [b.i.R] drs.Dick.Valentijn MONUMENTENZORG Gen Haag
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
M.S. Verweij, adviseur architectuurhistorie
hadden de oude gabbers in de Wiener, toch gelijk!