Vrolijke Architectuur

Vrolijke Architectuur

Op weg naar het Zuiderpark rijd ik over de De la Reyweg nog wel eens aan dit pand voorbij. Hier genomen vanaf de hoek met de Viljoenstraat. Iedere keer wordt ik weer getroffen door de vrolijkheid van dit complex. Om het groen van de bomen te omzeilen nam ik de foto vanaf de hoek met een dikke lantarenpaal ervoor, maar die laat ik lekker in de weg staan, want het rijtje huizen rechts geeft meer diepte in de foto dan wanneer ik het er af knip….

Anderen weten wellicht meer te vertellen over de architect van het gebouw.

Ik vraag en u draait

Nog voor ik goed en wel gezien had dat deze post ook op FaceBook werd geëchood, had mede auteur Akbar al een link naar een pagina met meer informatie op FB eronder geplaats. Waarvoor dank Akbar! Volgens een artikeltje in het blad -natuurlijk niet dak maar-: Roofs geheten wordt een en ander uitgelegd:

Kessler Stichting
De Kessler Stichting in Den Haag stelt zich ten doel dak- en thuislozen op te vangen, te verzorgen en te begeleiden. De activiteiten van de stichting spelen zich deels op straat af, en waar mogelijk bij de mensen thuis (al dan niet in een begeleide woonvorm). Verder beschikt de stichting over een aantal locaties waar dak- en thuislozen tijdelijk kunnen worden opgevangen voor bijvoorbeeld eerste hulp; ook kunnen ze indien nodig langer worden opgevangen (beschermd wonen). Het zogenaamde ‘Moederhuis’ aan de De La Reyweg in Den Haag is onlangs in zijn geheel gesloopt. Er is een modern, nieuw pand voor in de plaats gekomen. In het nieuwe gebouwencomplex zullen vier functies worden ondergebracht (verpleeghuiszorg, passantenopvang, doorstroombedden en beschermd wonen).
Het gebouw is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Soeters van Eldonk Architecten. Het dak heeft een totale oppervlakte van 2200 m² en heeft een opvallend patroon van gekleurde dakpannen gekregen. Projectarchitect Wouter Loomans van het architectenbureau vertelt dat de inspiratie voor het dak afkomstig is het Frans Beaune, waar traditioneel op veel daken, o.a. het ziekenhuis aldaar, een dakbedekking met een ruitpatroon uit leien is aangebracht. “Dit pand vormde de uitzondering op de stedenbouwkundige regel dat gebouwen niet hoger dan 10 m mogen zijn. Dat betekent dus dat het dak boven de omliggende gebouwen uitsteekt en daardoor in het oog springt. Alleen al daarom wilden we een bijzonder dakontwerp. Ook waren we op zoek naar een vrolijke uitstraling van het pand.
De bewoners hebben immers in de meeste gevallen een heel zware tijd achter de rug en hun verblijf in het pand betekent voor hen als het goed is een nieuw begin.”
Het architectenbureau ontwierp een kleurenpatroon dat in geglazuurde keramische dakpannen gelegd werd, en waar de Haagse kleuren groen en geel in overheersen.

Ik had allang gezien dat de Kessler stichting in dat pand is gevestigd, maar ik heb hun site erop nagespit, maar niets over het pand. Ze mogen er naar mijn bescheiden mening best trots op zijn….een vrolijk ontwerp met een serieuze ondertoon. Vrolijk dakwerk voor Daklozen….

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

Eén gedachte over “Vrolijke Architectuur”

  1. Hospices de Beaune

    No machine-readable author provided. Arnaud 25 assumed (based on copyright claims
    Soeters Van EldonkKessler stichting Het gebouw wordt eigendom van de gemeente Den Haag en is door Soeters Van Eldonk ontworpen. bekend van oa het Helicon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: