Kort geding Autonoom Centrum Harstenhoekweg

Een week of twee geleden kwam ik bij de eettafel van het Autonoom Centrum een jong stel tegen, zij kwam uit Leiden, hij uit Amsterdam, of omgekeerd. Hij was veganist en zij vegetariër. Of omgekeerd, ik onthoud details maar niet alle details tegelijk.

“Weet je dat er maar één veganistische volkskeuken is in Den Haag?”
“Nee, ik kom eigenlijk alleen maar hier. Hoeveel zijn er dan in Amsterdam?”
“Vier.”

Dat vond ik best wel ernstig. Als Hagenees op Amsterdam afgeven en als het even kan die arrogante Amsterdammers de grond inboren is natuurlijk best leuk, maar dan moet je wel enigszins geloofwaardig zijn. Met een enkele veganistische volkskeuken in Den Haag red je dat natuurlijk niet.

Zeker als die ook nog bedreigd wordt met ontruiming…

Verkrotting voor luxe

Op 6 april zal er een kort geding plaatsvinden in het Paleis van Justitie in Den Haag. De eigenaar, Bewi Vastgoed, wil op de plek van de drie, bijna honderd jaar oude panden 76 luxe-appartementen bouwen. Je vraagt je af waar de mensen van die luxe-appartementen nu naar toe moeten voor vertier, nu je geen tango meer kan dansen bij De Vloek, de veganistische volkskeuken ervoor gesloten moet worden en zelfs de club van buurvrouw Kim Holland* gesloten is, maar dit terzijde. “Hadden ze maar geen appartement moeten kopen in dit godvergeten Scheveningen,” zeggen we dan.

Uiteraard is de eigenaar er nog niet. Bewi Vastgoed heeft dan weliswaar de panden al jaren laten verkrotten, wat sloop steeds aantrekkelijker maakt, maar naast deze drie tot voor kort leegstaande panden moeten nog twee gebouwen worden gesloopt. Deze zijn nog in regulier gebruik.
Dat wordt dus slopen, voor een grasveld. Een nogal slecht onderhouden grasveld. Dat kennen we van de Blauwe Aanslag en nu ook van De Vloek, waar bij mijn weten de afgelopen maanden nog weinig gebeurd is voor het geplande ‘topzeilcentrum’.** Onze topzeilers zullen wel ergens in de baai van Rio(ol) de Janeiro hangen. Dat zou ik ook doen in hun plaats. Wat moet je in Scheveningen als daar zometeen niets meer te doen is?

 Een petitie voor het behoud van het Autonoom Centrum

Daarom is er een petitie tegen de ontruiming van de panden aan de Harstenhoekweg gestart. Teken ‘m maar:

http://www.petities24.com/geen_ontruiming_kraakpanden_harstenhoekweg_autonoom_centrum

Geïnteresseerden in de rechtszaak kunnen op 6 april terecht om 10:00 uur in het Paleis van Justitie aan de Prins Clauslaan 60 te Den Haag. Sympathisanten verzamelen hier om 9.30 bij de ingang.

* De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Club Live geen eigendom meer is van Kim Holland. Laten we hopen dat ze niet naar Amsterdam is verhuisd.
** Onze Pieter Musterd weet te melden dat er nou toch echt gebouwd lijkt te gaan worden bij het ‘Topzeilcentrum’

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

4 gedachten over “Kort geding Autonoom Centrum Harstenhoekweg”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: