Haagse portretten

DSCN5271-1024x1024

Gisteren werd een tentoonstelling van zelfportretten geopend in de grafische werkplaats aan de Prinsegracht.

Het is een kleurrijke mobiele groei-expositie in de vorm van een oude pasfoto automaat met daarop selfies gedrukt van lino’s gemaakt door Haagse bewoners van jong tot oud.  Daarnaast zijn er zelfportretten van tien Haagse of in Den Haag werkende beeldend kunstenaars.
DSCN5272-1024x1024
De curator van die andere zelfportretten tentoonstelling (Gouden-eeuwers in het Mauritshuis) deed het openingswoord. In de 17e eeuw maakte een kunstenaar hooguit een viertal zelfportretten in zijn leven. Vandaag de dag ben je een loser als je slechts vier selfies op een dag post. Uitzondering was Rembrandt. Tachtig zelfportretten! De enige kunstenaar die we kunnen zien van jonge jongen tot ouwe man; zoals door hemzelf waargenomen. Altijd met gebruik van een spiegel. De kunstenaar kijkt je aan. Vooral om zijn kunde of imago te marketen. De fotografie deed ons onze zijkant ontdekken. Op de tentoonstelling kan je ook zelfportretten in profiel zien.  Had nooit gekund met alleen maar een spiegel.

DSCN5268-1024x1024
Dit participatieproject reist samen met de zelfportretten van professionals verder in 2015 en 2016 langs verschillende Haagse locaties, zoals Vaillant Theater, Laak Theater, De Nieuwe Regentes en ROC Mondriaan. Ook strijkt het neer tijdens het Ooievaarspasfestival in november 2015.  de makers nemen een afdruk van hun selfie mee naar huis, terwijl een tweede linoafdruk wordt afgedrukt op de buitenkant van het mobiele fotohokje. Op Pinterest kun je alle gemaakte selfies bekijken.

 

 

 

 

Auteur: Casper de Weerd

Zelfverklaard eclecticus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: