Suecia Seaways

Suecia Seaways_DSC5429
Op weg vanuit Zeeland naar Den Haag deed de Botlekbrug het niet, of niet goed, en ontstond er een file. “Kom” dacht ik “Ik neem het pontje Roozenburg – Maassluis maar weer eens, daar is het leuker in de file staan dan op de A15.” Dat klopte. In een scherp zonnetje moest ik een paart pont beurten wachten en kon ik een mooi fotootje maken van deze Suecia Seaways.

Toen ik wat dieper groef naar dit schip (Marine Traffic is daarvoor een handige link om mee te beginnen) bleek het de opvolger te zijn van het Norfolk lijntje Scheveningen – Felixtowe dat nu Vlaardingen – Felixtowe is geworden.

Norfolk was eerst van Unilever, ging over naar Maersk en is nu van DFDS. DFDS staat voor Det Forenede Dampskibs-Selskab (letterlijk vertaald ‘De Verenigde Stoomvaart Maatschappij’) en is een grote Deense rederij die zowel lijnen met passagiersschepen en ferry’s als RoRo vrachtferry’s onderhoudt in Noord Europa.

Wat dit met Den Haag te maken heeft? Alles. Dit is weer zo’n voorbeeld hoe Den Haag de boot weet te missen. Jaar en dag ging het goed dat lijntje naar Felixtowe vanuit Scheveningen. Het zorgde voor reuring in de Scheveningse haven. Bracht wat kade- en havengeld op, maar moest maar vertrekken vanwege dat verrekte lastige vrachtverkeer….. Nu staat het terrein te verinteresten, hoewel ze er nu wel een tijdelijk, met de nadruk op tijdelijk, theater op gezet hebben met ruime parkeergelegenheid.

Overigens weet de Duitse wikipedia over dit schip te melden dat het ook wel eens door de NATO wordt ingezet. Het werd onder andere gebruikt voor het omstreden vervoer van de Patriot raketten naar Turkije…

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

2 gedachten over “Suecia Seaways”

  1. Scheveningen is dan ook niet geschikt als zeehaven , oorspronkelijk vissershaven word de place to be voor de happy view…Een beetje zeezeilen , en verder wat netwerken met de money converters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: