Op 8 februari stond bovenstaande kop boven een bericht van mij. Alleen toen tussen haken nummer 3.
Destijds berichtte ik over een brief die ik van de Haagse wethouder Joris Wijsmuller (stadsontwikkeling, wonen, duurzaamheid en cultuur) ontving met als onderwerp Telefooncellen Buitenhof.
Aanleiding van zijn schrijven vormden onder andere twee stukken van mij over de verdwijning van twee historische telefooncellen, direct naast de toegangspoort tussen Buiten- en Binnenhof. Cellen ontworpen begin dertiger jaren. Grijze frames, veel glas en bovenin de tekst Telefoon (bij de ene cel) en Alarm. Brand-Politie bij de andere.
Ze bleken in 2013 te zijn weggehaald door KPN. Wethouder Rabin Baldewsingh wilde voorkomen dat dit stuk Haags erfgoed verdween. Hij verordonneerde dat ze herplaatst moesten worden op het terrein van het Haags vervoersmuseum aan de Parallelweg. Alleen, daar kwamen de cellen nooit aan zo bleek bij navraag.

Joris Wijsmuller liet weten dat de cellen nog niet bij de oude trams en bussen staan omdat er nog geen geschikte locatie voor was gevonden. Maar, zo gaf hij aan, de cellen bestaan nog steeds. Ze staan in Utrecht. Op een terrein van de aannemer Van Rijnsoever. En ze zouden dit voorjaar terug naar Den Haag. Om nu wel hun plekje te krijgen bij het vervoersmuseum. ‘Ik bedank u voor uw betrokkenheid bij het wel en wee van het Haagse monumentaal erfgoed’, schrijft Joris Wijsmuller.
Tsja. Dat was toen. De cellen zijn nog steeds niet bij het vervoersmuseum aangekomen. Naspeuringen mijnerzijds maakten duidelijk dat de twee zelfs helemaal niet bij aannemer Van Rijnsoever in Utrecht stonden! De gemeente bleek zich ‘vergist’ te hebben. Het was een gelijknamige onderneming in Amersfoort.
Daar zijn de twee gevonden. Alleen kunnen ze nog niet terug naar Den Haag. Ze moeten vakkundig opgeknapt worden. Dus is de gemeente Den Haag op zoek naar een geschikte restaurateur. Als die gevonden is, kan die met de twee cellen aan de slag. Wanneer hij klaar is, uiteraard, onduidelijk. Maar het streven is er nu op gericht de cellen in het najaar toch echt weer terug te krijgen naar de Hofstad.
Ben benieuwd. Er is in deze ‘zaak’ al zo veel beloofd en toegezegd dat ik nu het motto aanhang ‘eerst zien, dan geloven’. Deze serie krijgt zeker een vervolg!
Er zijn vast meer kunstwerken waarvan de gemeente niet precies weet waar ze gebleven zijn. Zo stonden er ooit 5 mooie beelden op het oude gebouw van de Haagsche Courant . Gebouw gesloopt beelden verdwenen.
Eerst zien dan geloven (we hebben hier wel met de gemeente te makken he !!!)
maken hahahhhaah
Het zou zo zonde zijn als deze twee mooie exemplaren zouden verdwijnen. Ik hoop van harte dat een goed plekje krijgen.
Het is dat ik er geen ruimte voor heb, anders zou ik geheel belangeloos mijn voortuin ter beschikking stellen.
De telefooncellen zijn vandaag op reis gegaan. Vanuit de opslag in Amersfoort zijn ze per kraanwagen op transport gegaan naar de restaurator…. Deze zomer moeten ze dan weer een eigen plekje krijgen in Den Haag
Top !!!!!!!
En waar zijn ze nu (juli 2020)?