De keerzijde van de Volvo Ocean Race

De Scheveningse haven. Foto door Ed Gool.

Den Haag kenmerkt zich deze week met enkele festiviteiten, waarbij kosten noch moeite worden gespaard om het ons naar de zin te maken. Zo start het Festival Classique op de Hofvijver, is er een WK Beachvolleybal in het centrum en inmiddels is de Volvo Ocean Race in Scheveningen begonnen.

Niet tot ieders genoegen. Er worden deze week verschillende acties gehouden, die de keerzijde van het zeilbotenspektakel onder de aanbracht brengen. Met name de financiering rond de Volvo Ocean Race is een doorn in het oog van de bewoners van onder meer de vrijplaats De Vloek, welke strijd tegen de veryupping van het havengebied.

Uitzicht op De Vloek. Foto door Ed Gool.

Een interview met Kwinten, actievoerder van De Vloek.

Jullie hebben gisterennacht een actie gehouden. Hoe is dat verlopen?

Wij probeerden de Volvo Ocean Race boten te enteren om de piratenvlag te hijsen, alleen speelde de politie een beetje vals, want die hadden allemaal waterscooters ingezet. Twee actievoerders hebben het water wel bereikt en probeerden bij de Volvo Ocean Race boten te komen. Dat is niet gelukt. Er zijn vijf mensen opgepakt. Die zijn vanmiddag om half drie vrijgelaten.

Waarom deze actie?

Voor ons is het te doen om vooral de andere kant van de Volvo Ocean Race onder de aandacht te brengen. Er is natuurlijk een enorme PR machine vanuit de gemeente en vanuit de Volvo Ocean Race zelf op gang gebracht. Hoe geweldig dit wel niet is voor de stad Den Haag. Er wordt enorm veel geld tegenaan gegooid: Eerst was het 4 ton en nu zitten wij bijna tegen 8 ton aan.

De vraag die wij stellen, wie profiteert hier nu van? Zijn dat de inwoners van Scheveningen, of zijn dat de grote bedrijven en is het eigenlijk een bijeenkomst van voornamelijk vastgoedbobo’s? Daar hebben wij de laatste tijd de Scheveningers over geïnformeerd en tijdens de Volvo Ocean Race proberen wij daar nogmaals de aandacht op te vestigen.

Hoe heeft de politie zich gedragen bij de arrestaties? Is daar nog geweld bij gebruikt?

Ja, de mensen zijn erg hard aangepakt. Zij hebben de actievoerders een aantal keren bijna overvaren en hebben, terwijl zij in het water lagen, nog klappen gehad van de politie vanaf een boot. Dat is toch wel erg gevaarlijk als je in het water ligt. Sommigen zijn, toen zij eenmaal in een politieboot zaten, met hun hoofd over de grond geschaafd en ook hier op de helling zijn actievoerders gewond geraakt. Mensen hebben gekneusde handen van de manier waarop opgepakt zijn. Het ging er behoorlijk hardhandig aan toe.

De verbandtrommel stond dus klaar?

Ja, zij zijn net weer een beetje opgekalefaterd.

Zijn er nog meer acties op komst, of houden jullie ze nu liever onaangekondigd?

Nee hoor, zeker niet. Vanavond om half twaalf zal er een straatfeest plaatsvinden, hier ergens in Scheveningen, de locatie wordt om elf uur bekend gemaakt. Men kan bellen naar een informatienummer (06 – 207 519 29) en zal de locatie bekend gemaakt worden. Het is een straatfeest tegen de veryupping, helemaal gratis, met de buurt en tja… kijken hoe dat verloopt.

Na het interview poog ik een foto te maken en word gelijk geconfronteerd met een ijverige dienstklopper, die het verschil tussen orde bewaken en censuur niet kent en word onder zachte dwang van het ineens verboden haventerrein gestuurd. Ondertussen wordt de omgeving rond het pand van De Vloek goed in de gaten gehouden. Op de derde etage van een flatgebouwtje nabij, zit al enkele dagen een observatiepost en is het pand omgeven met politie en enkele ME busjes, waaronder de traangasbus en vloog gisterenavond een hefschroefvliegtuig urenlang boven het gebied.

Op naar de 9 ton.

Auteur: oenkenstein

Hagenaar en gepassioneerd fotograaf. Opleiding voltooid aan de MTS School voor fotografie en fotonica in 1990. Oud helpdeskmedewerker bij een kabelexploitant, geluidstechnicus en software ontwikkelaar. Thans vrijwilliger bij de stichting Kompassie.

5 gedachten over “De keerzijde van de Volvo Ocean Race”

  1. Toch weer de arrogantie van de macht, wat een gedoe zeg om de vloek als verboden gebied te bestempelen het is 2015 geen 1940
    Het begrip Sperrgebiet is afkomstig uit de Duitse taal. Het woord werd met name in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitse bezetters om een gebied aan te duiden dat ontoegankelijk is gemaakt voor gewone burgers. aldus de bron wikipedia

  2. Het was maar wat moeilijk om op mijn plekken te komen waar ik gewoonlijk de beste opnamen kan maken. Overal rood-wit lint en als je daar voorbij gaat staat er plots een wateragent voor je die vanuit een rubberboot de wal op klautert. Ik wilde alleen maar het eerste schip zien finishen. ‘Gelukkig’ kwam daar iets tussen waardoor ik op internet de fraaiste beelden kon volgen. Life wel te verstaan, alsof ik aan boord was. Zie hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: