Paagman blaast Rex nieuw leven in

rex3

Wat hebben Centraal Bioscoop Theater, Savoy en Rex gemeen? Lange Poten nummer 41. Een gemeentelijk monument , ontworpen in 1919 door de Haagse architect Cornelis van den Hoogenband. Een mix uit Art Deco en ‘Um 1800 bewegung’. In de tijd dat de Lange Poten veranderde van woon- naar winkelstraat.

Het pand staat er  nog steeds en wordt komende maand betrokken door de boekhandel Paagman. Jawel, de Haagse boekhandel die gevestigd is aan de Frederik Hendriklaan. Een locatie waar men als sinds 1 november 1951 zit. Tegenwoordig in handen van Gerard Paagman jr., de zoon van de oprichter.

Paagman zegt u, die was toch failliet? Jawel, in 2011 sloten de Paagman-vestigingen in Rijswijk, Leidschendam, Delft en Zoetermeer. Vanwege enorme verliezen. Paagman in Den Haag was echter een aparte b.v. en bleef buiten deze malheur.

Sterker nog; Paagman floreerde aan de Frededik Hendriklaan. Zodanig zelfs dat Paagman jr. in 2014 de zaak Polare aan de Spuistraat overnam; de boekenzaak van De Slegte en Verwijs die over de kop was gegaan.

Nu verlaat Paagman dat pand voor de voormalige bioscoop aan de Lange Poten. Een pand opgebouwd uit natuursteen, met een reliëf van muziekinstrumenten in de gevel, en een aan de theaterwereld ontleende mannen- en vrouwenkop aan de vleugels van het dak.

rex2

In 1919 ging hier het Centraal bioscoop theater open. Na een restauratie in 1934 ging men verder onder de naam Savoy. In 1937 werd het Rex. Er konden vanaf 1950 503 mensen een plekje vinden, een aantal dat in de zestiger jaren werd opgevoerd tot 577.

Savoy/Rex fungeerde als de Cineac om de hoek op het Buitenhof: je kon er altijd binnenlopen. Voorstellingen starten elk twee uur opnieuw tussen half tien ’s ochtends en half elf ’s avonds.

In de zeventiger jaren kwam de verloedering. Rex vertoonde vooral nog B-films. In 1973 deden zich in het theater twee kleine brandjes voor, in 1977 werd het interieur door vlammen helemaal verwoest en ging de tent dicht.

Later trokken er diverse zakenlieden in zoals Jencikova meubels, Mercedes Benz, Sketch designspullen en Stock foto. En nu dus Paagman. De boekenzaak huurt het pand voor vijf jaar, met een optie voor nog eens vijf jaar, van Palladium Nederland b.v./Duin Vastgoed b.v., een onroerend goed bedrijf met Claudio Camisasca als uitvoerend directeur.

Het mooie van het verhaal is dat enkele jaren geleden de boekhandels dood werden verklaard door de opkomst van internet en e-books. Nu maakt Paagman een rentree, net als Van Stockum met een nieuwe vestiging  op Spui 40. Van Stockum loopt op de nieuwe plek als een tierelier. Nu Paagman nog. De ‘looks’ zijn in ieder geval al goed.

rex

Auteur: Gastblogger

Deze account wordt gebruikt voor gastbloggers van Haagspraak. Geïnteresseerd om zelf een stuk voor Haagspraak te schrijven? Neem dan contact op met de redactie en misschien word je wel beroemd!

Eén gedachte over “Paagman blaast Rex nieuw leven in”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: