encrypted_search_terms

Wie de gelukkige eigenaar is van een WordPress-blog, zal de afgelopen maand iets vreemds hebben ontdekt: je blog wordt momenteel vaak ontdekt naar aanleiding van een bizarre set keywords: ‘encrypted_search_terms’. Je weet zeker dat je dit woord nooit in de mond hebt genomen en toch staat het daar. Waarom?
Ik vroeg mij dit vorige week af en besloot het uit te zoeken. Hier volgt een korte uitleg:

Google heeft een wijziging doorgevoerd die, om het eenvoudig te zeggen, de zoektermen verbergt van gebruikers die ingelogd zijn in hun Google account. Dit geldt voor zoekopdrachten vanaf tablets en mobiele telefoons. Deze encrypted search van Google zorgt ervoor dat eigenaren van sites weliswaar weten dat er iemand vanaf een search engine op bezoek kwam, maar het gebruikte keyword blijft voor hen verborgen.

Welke zoekopdrachten zie ik nog wel in mijn statistieken?

Deze wijziging van Google geldt alleen voor ‘natuurlijke’ zoekresultaten. Gebruikers van diensten als AdWords zullen nog wel inzicht hebben in de herkomst van zoekopdrachten. Google zal immers in zijn dienstverlening naar de privacybewusten onder ons niet zo ver gaan om zijn eigen business model te ondergraven. Sterker, boze tongen beweren dat dit een methode is van Google om betalende AdWords-gebruikers voor te trekken.
Ook zoekopdrachten van niet bij Google ingelogde lezers zullen zichtbaar blijven in de statistieken.

Wat kan ik doen?

Niet zo heel veel. Als je Google’s Analytics gebruikt, dan zal je nog altijd een overicht krijgen van de meestgebruikte zoekopdrachten die naar je site leidden, maar het complete overzicht is met het versleutelen van zoekopdrachten verloren gegaan.
Google Webmaster Tools biedt ‘SEO rapportages’, die gekoppeld kunnen worden aan Google Analytics. Deze bieden meer inzicht in de zoekopdrachten waarmee je pagina is gevonden. Hierbij is echter het preciese gedrag van bezoekers die op een bepaalde zoekterm binnenkomen niet meer te achterhalen.

Meer leesvoer over dit onderwerp:
http://blog.e-difference.nl/website-statistieken/google-versleutelt-zoekopdrachten-en-maakt-analytics-minder-bruikbaar.html
http://www.seosymbol.com/encrypted-search-terms-keyword-on-wordpress/
http://kissingcrust.com/why-encrypted_search_terms-appears-in-your-top-searches-result/

 

Edwin IJsman

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

2 gedachten over “encrypted_search_terms”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: