Veteranendag 2014

Mijn zojuist geplaatste fiets aan een verkeerspaaltje op de Kneuterdijk zorgt gelijk al voor de nodige nervositeit bij de aanwezige politie, dus besluit ik maar de eerste twee trotse veteranen, die ik tegenkom vast te leggen en een praatje te maken.

Portret

Rondom de nog half lege hoofdtribune, waar onze Koning met gevolg na het verlaten van het Binnenhof, plaats zal nemen, is het druk. Er staan overal mensen bij de dranghekken te wachten op de start van het defilé. Er hangt onder het publiek en de veteranen een gemoedelijke sfeer. Het is mooi weer en ook de terrasjes worden goed bezocht.

De weg vragen

Het is even omlopen via de Parkstraat naar het Lange Voorhout, de laan met de karakteristieke bomenrijen, om een wat rustiger en geschikter plekje te vinden en de optocht te kunnen aanschouwen. Er staat een groepje Papoeas met Morgenstervlaggen te zwaaien.

Vlaggen

Ja, dit is wel een goede plek.

De eerste marcheerders verschijnen en zijn tot de tanden bewapend met muziekinstrumenten. Wat een herrie. Maar goed, het helpt het defilé in de maat te houden.

Bagpipes

“Eén, twee, drie, vier”, klinkt het telkens als een groep veteranen langs marcheert, gevolgd door applaus. Enkele groepen lopen stoïcijns en strak vooruitkijkend, weer andere groepen veteranen zwaaien naar het publiek, waaronder ook bekenden en familieleden.

Marcheren

Zwaaien

Af en toe moet de colonne halt houden en kan men goed het meegebrachte materiaal bewonderen.

Batman

Dutje

Sinds 2005 is De Nederlandse Veteranendag is een feestdag, een nationaal evenement, waarbij erkenning en waardering voor veteranen centraal staat.

Bronnen:
Wikipedia.
Aziatische tijger.

Auteur: oenkenstein

Hagenaar en gepassioneerd fotograaf. Opleiding voltooid aan de MTS School voor fotografie en fotonica in 1990. Oud helpdeskmedewerker bij een kabelexploitant, geluidstechnicus en software ontwikkelaar. Thans vrijwilliger bij de stichting Kompassie.

3 gedachten over “Veteranendag 2014”

  1. Mooi verslag van deze traditie maar wat een aanfluiting om op juist op deze dag de strijders voor een vrij Nieuw Guinea die in de strijd zijn gevallen in de kou te laten staan door de vlag waarvoor ze gestreden hebben te verbieden. er zijn in totaal tienduizend Nederlandse militairen naar Nieuw-Guinea, gestuurd om de morgenster te verdedigen die ze nu op aandringen van Indonesië niet mogen meedragen tijdens de parade , Hollandse jongens zijn gesneuveld in die periode en waarvoor ??????????
    Schande
    meer info over die periode
    http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2001-2002/Het-einde-van-Nieuw-Guinea-een-prins-in-de-wereldpolitiek.html

  2. De vlag is bij Koninklijk Besluit toegekend aan de bevolking van Nederlands Nieuw-Guinea.
    Toen is het land verkwanselt en nu dus ook de vlag Heerlijke regering hebben we toch Dus manschappen die nu nog uitgezonden worden om waar ook ter wereld te strijden voor vrede of mensenrechten ,jullie strijden voor een hopeloze zaak over 20 jaar maken ze handje klap met wat nu de vijand is .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: