Na een grondige verbouwing en renovatie zijn de kleine huisjes van het Rode Dorp, gelegen tussen de Hoefkade en Parallelweg, weer in gebruik genomen. Tegenwoordig zijn er studenten in gehuisvest, maar vroeger woonden er grote gezinnen in de kleine huisjes.
De gemeente gaf in 1988 opdracht aan de Haagse kunstschilder en graficus Herman Berserik om een viertal schilderijen te vervaardigen, die tegen de kopgevel geplaatst konden worden. Halverwege het dorp was een dwarsstraatje, ook daar kwamen schilderingen aan de gevel.
Herman Berserik kende de huisjes en de wijk goed. Hij was in de straat om de hoek grootgebracht. Het thema van de schilderingen werd herinneringen uit zijn jeugd: Het station met de hele dag treinverkeer was op een steenworp afstand, de snoepwinkel, de speelpop, de poppenkast, de bezorger met zijn transportfiets en de Hus fabriek. Allemaal onderwerpen uit zijn verleden werden op een schitterende manier weergegeven.
Zijn zoon Teun en dochter Françoise werkten mee aan de schilderijen, die de gevels sierden tot 2010. De woningen werden gerenoveerd en intussen was zoon Teun bezig om de twee werken, die vanaf de Parallelweg te zien waren opnieuw te schilderen. Het oude formaat was niet meer bruikbaar, zodat ze helemaal opnieuw geschilderd moesten worden. Herman Berserik zelf, was in 2002 overleden.
Op 24 april 2014 was het zover, de woningen werden officieel opgeleverd en de schilderingen ‘De Pop’ en ‘De Trein’ aangebracht en feestelijk onthuld. De schilderingen zijn vanwege kostenbesparende restauraties in de toekomst ingescand en op ware grootte uitgeprint.
Ik kwam wat later met Teun Berserik in gesprek en het ging ook over zijn vader. Ik wist dat de as van zijn vader rond zijn woning bij park Overvoorde was verstrooid. Teun Berserik vertelde, dat hij een klein beetje as van zijn vader heeft bewaart, dit met verf heeft vermengt en heeft gebruikt om de vogel, die op de schildering met de pop staat te verven. Zo blijft Herman Berserik voor altijd op een wel heel speciale manier verbonden met zijn schilderingen aan de muren van het Rode Dorp.
Het wachten is op de financiële middelen om ook de twee andere schilderingen, ‘De Kruidenier’ en ‘De Poppenkast’, weer te zien schitteren in het Rode Dorp.





Fotografie: Roel Wijnants.
Wat een prachtige reportage. Ik had zojuist een vriendin aan de telefoon die in een van deze kleine huisjes als kind is opgegroeid, om haar te vertellen dat haar oude buurtje zo mooi was opgeknapt. Toen ik de telefoon neerlegde vond ik dit artikel in mijn brievenbus. Heb het meteen doorgestuurd.
Wat een mooi detail van de as en de vogel. Dat wist is niet. Heel bijzonder.
Dat detail hoorde ik pas na een gesprek met Teun Berserik over zijn vader en de as, Vond het wel een leuke anekdote die zijn weg op het internet wel zal vinden:-)
Hier de schilderingen in de oude situatie goed is te zien dat aan aantal huisjes tijdens het renoveren van het dorp zijn verwijdert de rooilijn is naar achteren verschoven

Dit is op DenHaagOrg herblogd.