De Paus is terug in de kerk

In de jaren 1925 en 1926 is de Sacramentskerk aan de Sportlaan in Den Haag gebouwd. Het teruglopende kerkbezoek leidt op 31 augustus 2008 tot sluiting van de kerk die ongebruikt achterblijft in de Vogelwijk. Een wijk waarin de bewoners zich onrustig voelen over het verdere vervolg op deze plek, die het bisdom van Rotterdam liever kwijt dan rijk is. Er lijken plannen te bestaan om na afbraak van de kerk te komen tot een appartementencomplex.

Op 12 januari 2013 wordt de wijk opgeschrikt door het feit dat de kerk die nacht gekraakt is. Een groep asielzoekers vindt er zijn plek in.

Wat is er gebeurd? Sinds 19 september 2012 bivakkeren er uitgeprocedeerde asielzoekers op Koekamp, gesteund door verschillende groepen waar men nog mensen vindt met sociaal gevoel in hun donder. Burgemeester Van Aartsen is “not amused” en geprikkeld door de voorafgaande perikelen met de Occupybeweging begint hij, gesteund door de VVD, CDA en PVV, een treitercampagne, door de eis te stellen dat de tenten open moeten blijven, ook bij het koude weer. Er is een constante agressieve politieaanwezigheid en cameratoezicht. Op 13 december 2012 wordt het kamp, als climax van de genoemde treitercampagne, door een afdeling van de politie hardhandig ontruimd. 28 Vluchtelingen en sympathisanten worden aangehouden. Na hun vrijlating moeten zij, even als de niet aangehouden vluchtelingen, het verder maar weer zelf uitzoeken. Daarover maakt de “burgervader” zich niet druk. Op verschillende locaties vinden de vluchtelingen onderdak bij sympathisanten. De situatie kan zo niet blijven.

Paus Franciscus' portret in de Sacramentskerk
Paus Franciscus’ portret in de Sacramentskerk

Dan wordt dus op 12 januari 2013 de kerk gekraakt door een door burgemeester Van Aartsen verguisde groep sympathisanten. Sindsdien huizen de vluchtelingen daar. Na enige tijd zorgt een van de vluchtelingen dat de klok aan de toren weer op tijd loopt. En nu in december zie ik een foto van de paus in de kerk hangen. De paus, die eerder op Lampedusa kwam om zijn verontwaardiging uit te spreken over de manier waarop Europa met vluchtelingen omgaat. De vluchtelingen in de Sacramentskerk zien hem als een held. Een held met sociaal gevoel in zijn donder.

Teun Wolzak

Auteur: Teun

Uitgever en redacteur Occupy Den Haag Magazine

Eén gedachte over “De Paus is terug in de kerk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: