Een trots duo op Prinsjesdag

De Nederlandse strijdkrachten mogen veel geld hebben om 37 Joint Strike Fighters te bestellen, op het moment dat voor het staatshoofd de Gouden Koets van stal gaat moet er bij de burger gebedeld worden om paarden: geld voor hooi is er immers niet. Defensie heeft al heel lang geen eigen paarden meer. De paarden die particulieren en maneges beschikbaar stellen voor Prinsjesdag worden in de loop van het jaar een aantal malen getraind om met menigten en lawaai om te leren gaan. Vanaf de donderdag voor Prinsjesdag volgt een intensieve voorbereiding van enkele dagen. Hierna zijn ze klaar om met vers gelakte hoeven in dienst te treden van Zijne Majesteit.

De ruiters van de colonne verzamelen zich in de Anna Paulownastraat, foto: Edwin IJsman
De ruiters van de colonne verzamelen zich in de Anna Paulownastraat, foto: Edwin IJsman

Anique en haar paard Duo (volledige naam: Duo Penotti), een prachtig rode vos met witte vlekken, varen er wel bij. Voor beiden levert de derde dinsdag van september zo een onvergetelijke dag op. En dat kan je ook wel zeggen van de officieren en onderofficieren die het voorrecht hebben om in de stoet te mogen meerijden. Speciaal voor hen stonden Anique’s vriendin Cindy en diens collega Pascal vanmiddag klaar in de Haagse Anna Paulownastraat, waar de ruiters elke Prinsjesdag ongeveer een half uur halthouden, alvorens linksaf langs de Koninklijke Stallen te rijden, waar de rijtuigen worden opgepikt. Cindy en Pascal fotograferen de colonne hier nagenoeg elk jaar. De foto’s zijn voor de ruiters.

Anique poseert bij haar paard Duo, rechts van haar. Foto: Edwin IJsman
Anique poseert bij haar paard Duo, rechts van haar. Foto: Edwin IJsman

Niet alleen heeft een fotograaf die portretten van de paarden en de ruiters wil schieten hier alle tijd. Ook is dit is een rustige plek om te fotograferen: het grote publiek wacht verderop langs het parcours.

Het is hier ook mooi om te zien hoe de laatste voorbereidingen worden getroffen: alle hoeven en laarzen glimmen op deze dag. Mocht een van de begeleidende militairen nog ergens een vlek of oneffenheid in de outfits ontdekken, dan is deze zo weggewerkt.

Na een halfuurtje rijden de ruiters weer verder en gaan beide fotografen weer hun kantoor in. Aan het werk, paarden en ruiters zijn leuk, de troonrede houden ze voor gezien.

Edwin IJsman

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

4 gedachten over “Een trots duo op Prinsjesdag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: