Vredespaleis 100 jaar

Vredespaleis 100 jaar. Foto door Roel Wijnants, op Flickr.

Op 28 augustus 2013 bestaat het Vredespaleis 100 jaar.

Het Permanent Hof van Arbitrage is in 1899 door de Internationale Vredesconferentie van Den Haag opgericht. Vele jaren later na diverse besprekingen werd besloten om een passende huisvesting te bouwen voor dit hof. De Amerikaan Andrew Carnegie maakte de bouw mogelijk door een schenking van 1,5 miljoen dollar.

Er werd een internationale prijsvraag uitgeschreven. Winnaar was de Franse architect Louis M. Cordonnier en de tuinen zijn ontworpen door de Engelse tuinarchitect Thomas Hayton Mawson.

Het paleis en de tuin staan vol met geschenken van de diverse deelnemende landen. Beroemd is de grote Jaspisvaas, geschonken door Tsaar Nicolaas II. Italië leverde het marmer. De grote klok in de klokkentoren werd door Zwitserland geschonken en wordt nog steeds op tijd gehouden door de Zwitsers. Hout kwam uit Japan en Amerika. In de kleine binnentuin staat een prachtige fontein, geschonken door Denemarken. In 1907 werd de eerste steen gelegd en het paleis werd op 28 augustus 1913 officieel door koningin Wilhelmina geopend in aanwezigheid van onder andere Andrew Carnegie.

Achter in de paleistuin zijn de bibliotheek en de Haagsche Academie ondergebracht. Leuke bijkomstigheid is, dat de bekende schuiten “De Hagenaar” of “Wagenbrugger”, zoals ze genoemd werden, de stenen aanvoerden via grachten en singels. De speciaal aangelegde draaikom bij de Groot Hertoginnelaan is daar nog een bewijs van. Veel materiaal werd met de boot aangeleverd tot aan het Piet Heinplein en vandaar verder vervoerd per paard en wagen naar de bouwplaats van het Vredespaleis.

. Foto door Roel Wijnants, op Flickr.

. Foto door Roel Wijnants, op Flickr.

. Foto door Roel Wijnants, op Flickr.

Meer van het paleis is te zien op Flickr.

Met dank aan Ed Gool, Danny Versmoren en Jacobine Wieringa, beleidsadviseur kunst en culturele aangelegenheden bij de Carnegie Foundation.

Bronnen:
Website Vredespaleis: http://www.vredespaleis.nl/
Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vredespaleis
De Ooievaart
: http://www.ooievaart.nl/

Auteur: Roel Wijnants

Als fotograaf fotografeer ik Den Haag en zijn inwoners . Zie Roel1943 https://www.flickr.com/photos/roel1943/albums

Eén gedachte over “Vredespaleis 100 jaar”

  1. Heeft wat weg van het sprookjes kasteel op Euro Disney in Parijs . Nee , deze is nog meer kitsch eigenlijk …..
    Die IJsberen en zee leeuwen op die fontein ….een lachertje
    Allemaal mooi en prachtig maar ik word er niet warm of koud van , gelukkig is dit alles goed weggestopt achter hekken en bossages zodat niemand dit hoeft te aanschouwen ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: