Blije Stalkers & Er wordt op ons gelet – Harry Zevenbergen

BLIJE STALKERS

We stalken elkaar, iedereen stalkt iedereen. We zijn slachtoffer en dader tegelijk. Exhibitionist en voyeur in één. Het woord privacy zal snel in onbruik raken, zoals niemand tegenwoordig het prachtige woord kemels nog gebruikt. Verzet tegen dit proces is een stuiptrekking. Slechts labiele types als Snowden strijden voor deze zaak. Het verzet van ouderen tegen deze ontwikkeling is meer lijdzaam. Er wordt gemopperd, zoals over alles gemopperd wordt wat vroeger beter was.
Mijn overbuurman en ik hebben allebei de gordijnen dicht, zodat we niet bij elkaar naar binnen kunnen kijken. Maar met één klik op de knop open ik zijn facebookpagina en weet ik wat hij eet, welke muziek hij luistert, zie ik een foto van zijn vriendin, vrienden en een hatelijk bericht van zijn ex. Ik weet dat hij het weekend op de Veluwe was, om op zwijnen te jagen en neem me voor hem een link te sturen naar de Partij voor de Dieren.
De buurvrouw drie huizen verderop, een studente, post ieder weekend foto´s waarop ze met vriendinnen in vergaande dronkenschap de tijd van haar leven heeft. Door de week studeert ze communicatiewetenschappen aan de Haagse Hogeschool. Wanneer ik haar gedag zeg, mompelt ze iets terug wat lijkt op goedemorgen of middag, als dat meer gepast is. Op facebook liked ze al mijn columns, al denk ik niet dat ze ze echt leest.
Snowden´s strijd is een achterhoedegevecht, omdat we de CIA zelf van alle informatie voorzien die ze nodig hebben. We zijn geen onafhankelijke individuen meer, meer een veelkoppig monster waarvan alle hoofden door elkaar kwetteren en uiteindelijk dezelfde kant op lopen omdat het niet anders kan. Of omdat we denken dat het niet anders meer kan.

waarschuwingsbord

ER WORDT OP ONS GELET

Kwart over zeven zondagochtend en ik rij vanaf de Prinsegracht de Grote Marktstraat in. De straten zijn uitgestorven. Voor de supermarkt aan de rechterkant, staat op een zwart scherm in grote rode lichtgevende letters. PAS OP HIER ZIJN ZAKKENROLLERS ACTIEF! Er loopt alleen een man van een jaar of 70 die zijn hond uitlaat. Verder zijn de straten leeg. Ik controleer mijn zakken alles zit er nog in. Ik trek mijn stoute schoenen aan en vraag de man: ´Bent u zakkenroller?´ en wijs hem op het bord. ´Nee dat ben ik niet, dus dan moet jij het wel zijn. Maar bij mij hoef je niets te proberen´. Hij kijkt naar zijn hond, die nadrukkelijk de andere kant op kijkt.

2 gedachten over “Blije Stalkers & Er wordt op ons gelet – Harry Zevenbergen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: