Nutstuin Fonds 1813 verboden te fotograferen

Nutstuin Den Haag. Foto door Roel Wijnants, op Flickr
De Nutstuin, met de ingang in de Jan Hendrikstraat, is een in 2011 voor het publiek opengestelde tuin, waar het heerlijk vertoeven is. De tuin wordt ook gebruikt voor kleine exposities, concerten en film. Maar waarom mag er niet gefotografeerd worden?

Dat zal ik proberen uit te leggen. Ik kwam er achter dat De Nutstuin, een foto die ik gemaakt had, gebruikte op de website. Toen ik ze daarop aansprak was het argument, dat een medewerker dacht dat het een foto van De Nutstuin zelf was. Dat vond ik een vreemd argument, je haalt bij mij een foto weg en denkt dat hij van het bedrijf zelf is, hoe naïef kun je zijn. De communicatieadviseur vroeg mij in wiens opdracht ik de foto had gemaakt. “Ik fotografeer nooit in opdracht”, mailde ik de adviseur. Die als reactie gaf, ik citeer:

‘Wanneer de foto niet in opdracht is gemaakt, wie heeft u dan toestemming gegeven om op ons eigen terrein foto’s te maken?”

Ik mailde terug, dat de tuin voor het publiek toegankelijk is gesteld onder bepaalde voorwaarden en fatsoensnormen, zoals geen alcohol, niet slapen enzovoort, maar verboden te fotograferen kwam ik niet tegen. Toen kreeg ik als antwoord:

“Ook werken, die blijvend aan de openbare weg zijn geplaatst, zoals monumentale kunst en gebouwen, mogen afgebeeld worden zonder toestemming – mits ze niet de hoofdvoorstelling van de afbeelding vormen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de Nutstuin en de monumentale gebouwen van Het Nutshuis en Fonds 1818 hoofdvoorstelling van uw overigens mooie foto zijn.”

Deze tekst haalden ze van de website van de Stichting Pictoright.

Dus mocht u ooit de Nutstuin willen bezoeken laat uw fototoestel thuis of in de tas, want voor je het weet ben je volgens de communicatieadviseur in overtreding.
Er bestaat nog steeds vrijheid van panorama, maar kennelijk niet in een voor publiek opengestelde Nutstuin.

De koninklijke familie heeft de Prinsessetuin (of Paleistuin) al jaren opengesteld voor het publiek. Er zijn duizenden foto’s gemaakt en ik heb nog nooit gehoord dat de Rijksvoorlichtingsdienst het fotograferen van gebouwen en tuin heeft verboden, omdat ze een hoofdonderwerp op een foto zijn.

Auteur: Roel Wijnants

Als fotograaf fotografeer ik Den Haag en zijn inwoners . Zie Roel1943 https://www.flickr.com/photos/roel1943/albums

12 gedachten over “Nutstuin Fonds 1813 verboden te fotograferen”

 1. Dat geeft hen alsnog niet het recht om je foto ongevraagd te gebruiken. Gezien hun zeikerige reactie zou ik er nu zeker op staan dat ze jouw foto verwijderen van hun site.

 2. Ik heb het idee dat de argumentatie niet klopt. Ergens schuurt het met “openbare weg” (want daarvan is op de foto niets te zien) en de tuin die voor publiek opengesteld. Maar ik ben geen advocaat dus ik kan het mis hebben. Feit blijft dat het een haantje is die zichzelf wil laten gelden, op een manier die zijn bedrijf geen goed doet. Driewerf bah!

 3. Ik vind dat Nutshuis nu vriendelijk aan jou moet vragen alsnog tegen betaling deze volmaakte foto op hun website te mogen plaatsen. Als zij daar opdracht voor moeten geven aan een andere fotograaf dan zijn zij alsnog een boel geld kwijt. Dan kunnen zij dat toch beter meteen aan jou betalen? Met vermelding van jouw naam uiteraard! Bovendien sta jij volgens mij niet eens op hun terrein maar op de begane grond van de parkeergarage aan de Laan.

 4. @Niek ik heb een factuur ingediend die betaalt wordt maar vond de uitvluchten van dat wist de medewerker niet enz enz ronduit slap
  Als ik een plant uit de nutstuin trek weet ik wat ik doe en bij wie ik het doe.
  als zij een foto bij mij weghalen weten ze ook wat en bij wie ze het doen.
  foto’s kunnen niet vliegen .

 5. wat zal dat pandje ons Hagenaars toch kosten? ik denk verschrikkelijk veel geld. Servaas die in ’69 het pand op de hoek kocht dat veel kleiner is werd voor 875.000 gulden gekocht. ken je nagaan. geldverspilling…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: