Voor Domela zing ik de Internationale – Harry Zevenbergen

In de afgelopen weken werd Nederland geteisterd door een propagandamachine van Noord-Koreaanse allure. Alles kleurde oranje. De vraag is natuurlijk of het alleen ging om liefde voor het koningshuis of dat het volk gewoon een feestje wilde/moest willen. Want geef de Nederlander een Oranje pruik, een klomp op zijn hoofd, een oranje zonnebril, toeter, jurk, schmink en de Nederlander zingt, juicht, schreeuwt zich de longen uit het lijf voor voetballers, schaatsers of koningen en prinsesjes. Maar vanaf vandaag zijn er weer belangrijkere zaken en ja ik heb gehuild gisteren tijdens de inhuldiging, zoals bij ieder sentimentele scene mijn tranen vloeien of het nou een film is of echt . Mijn lichaam produceert nu eenmaal makkelijk tranen. 

Maar wat dan? Is het land beter af met President Samson. Ik dacht het niet, een president is ook niets. Je hebt alleen wat vaker een feestje, dus misschien wanneer de republikeinen daarop campagne gaan voeren kan dat wel eens het einde van de monarchie worden. Iedere vier jaar een oranje feestje, iedere vier jaar een mooi lied. Maar zoals gezegd, er zijn belangrijker zaken.

Vandaag is het 1 mei de Dag van de Arbeid. Op de Lutherse Burgwal,voor de kerk waar Domela Nieuwenhuis ooit dominee was, voordat hij zich bekeerde tot het anarchisme, daar heb ik in mijn eentje de Internationale gezongen. Zachtjes in mezelf. Ik ben niet zo van het zingen in groepen, vroeger in de kerk heb ik mijn portie wel gehad. Ik zie het meer als een goddeloos stil gebed voor een rechtvaardige wereld. Over alle landsgrenzen heen.
I mei stelt in Nederland niets voor. Nederland zal niet rood kleuren, niemand zal een rode klomp op zijn hoofd zetten. Natuurlijk zullen her en der groepjes PvdA´ers de Internationale zingen. Maar de PvdA en het socialisme, dat is nooit een goed huwelijk geweest. De PvdA is sinds Kok ver verwijderd geraakt van de bron en veranderd in een neo-liberale partij die de vrije markt propageert en weinig of niets op heeft met werknemers. Zelfs niet met zogenaamde illegalen. Het is de partij, die om de VVD te pleasen, illegaliteit strafbaar wil stellen en dat pleasen belangrijker vindt dan een humaan vluchtelingenbeleid. Nu is het al zo dat uitgeprocedeerde asielzoekers geconcentreerd worden in kampen met hoge hekken en prikkeldraad eromheen. Vluchtelingen wachten daar soms jaren op uitzetting. Een uitzetting die vaak niet komt omdat het land van herkomst te gevaarlijk is voor terugkeer. Wanneer zo nu en dan, een wanhopige zelfmoord pleegt, worden de handen gewassen in onschuld. Misschien moet Samson zich nog eens bezinnen en de tekst van de internationale tot zich door laten dringen. Ik geef één hint. Het socialisme en de Inernationale gaan niet over het opkomen voor de belangen van grote bedrijven en banken wereldwijd.

De staat verdrukt, de wet is gelogen,/De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;/Tot merg en been wordt de arme uitgezogen/En zijn recht is een ijdel woord/Wij zijn het moe naar anderer wil te leven;/Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt:/Geen recht, waar plicht is opgeheven, Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.

avlag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.