Willem de Onnozele – Harry Zevenbergen

Mensen vragen zich af waar ik me druk om maak. ´Het koningshuis doet er nauwelijks toe’, zeggen ze ´en er zijn zoveel belangrijkere zaken om je over op te winden.´ Dat is natuurlijk ook zo. De Haagse politiek is zoveel gevaarlijker voor ons welzijn, aan de andere kant maak ik me graag druk. Druk over belangrijke zaken en misschien nog wel drukker over onbelangrijke. Zoals die familie van halve garen en oplichters, om Maarten van Rossem maar eens te parafraseren. Net als haarkleur, vervelende ziektes is het koningschap erfelijk. De grootste idioot kan koning worden en dat is precies wat er nu te gebeuren staat. Een prins die is afgestudeerd als geschiedkundige en zonder blikken of blozen heeft gezegd, dat de aantijgingen tegen zijn schoonvader, die lid was van een fascistische Militaire dictatuur slechts een mening zijn. Er gaan geruchten dat Willem Alexander ook de zwaartekracht in twijfel trekt.

Na een paar maanden van Oranjepropaganda en hysterie, vroeg ik me deze week af wat er met Nederland zou gebeuren wanneer er morgen geen koningshuis meer zou zijn? Niets denk ik. We hebben in deze eeuw, waarin de verheerlijking van domheid steeds grotesker vormen aanneemt, toch geen enkel historisch besef meer. Wat ´s ochtends op facebook staat is ´s middags een vage herinnering. Over een paar jaar zal iedereen vergeten zijn dat we ooit een koningshuis hebben gehad. De infantiele neiging om achter halve gare overspelige oplichters aan te lopen zal niet verdwijnen, de massahysterie zal zich weer ergens anders op richten. Op deelnemers aan reality shows, het liefdesleven van sportsterren. We hebben Barbie, Britt, Ali B of Rafael van der Vaart als iconen, die over een paar jaar weer vervangen zullen worden door even inwisselbare opvolgers.
Natuurlijk moeten we de hysterie in banen leiden. Net als Prins Carnaval bij het carnaval, kan er ieder jaar voor 30 april een prins en prinses van Oranje gekozen worden. Deze zullen snel bekendheid krijgen door aan te schuiven in de verschillende talkshows, waarin ze geacht worden over alles een mening te verkondigen. Op 30 april mogen ze twee plaatsen in Nederland bezoeken. Met liedjes, dansjes, oude ambachten en spelletjes kan het volk zich als vanouds vermaken.´s Avonds trekt het uitverkoren tweetal net als de rest van Nederland een pyjama aan en gaat met een voldaan gevoel slapen.
Wat de Oranjes betreft, bij mij in de Jacob Catsstraat staan verschillende woningen leeg. Het lijkt mij logisch dat ze met een bijstandsuitkering, bijscholing en de eerste drie jaar zelfs zonder sollicitatieplicht rustig aan een nieuw leven mogen beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.