Op de man of op de bal?

Voer je een debat op de man of op de bal? En hoe motiveer je de keuze hierin? Simpel: in de Nederlandse praktijk speel je alleen op de man als je niet bang voor hem hoeft te zijn.

Foto: Schlüsselbein2007

Soms voer je een debat over de inhoud, soms is het opportuun om de inhoud naast je neer te leggen en je beklag te gaan doen ‘over de toon van het debat’. Zo ook in het geval van de oproep van Jelle Brandt Corstius deze week. Zijn oproep om voormalig SNS-‘topman’ Sjoerd van Keulen te mailen en hem te bewegen zijn bonus terug te geven wordt volop aangevallen in ‘offline’ (lees: mainstream) media. Het is immers niet gepast om een ‘heksenjacht’ te ontketenen.

Stemmingmakers van met name VVD-huize zijn nooit te beroerd om te melden dat kleine fraudeurs ‘keihard aangepakt’ moeten worden. Op deze manier kan je immers zo een paar honderd Euro per fraudegeval terugvorderen, met een stevige boete erbovenop. In het debat waarmee dit bereikt moet worden complete groepen in de samenleving, zoals bijvoorbeeld bijstandsgerechtigden, demoniseren is geen enkel probleem voor hen. Dergelijke debatten dienen immers ‘op de toon’ gevoerd te worden. Je kan immers niet uitleggen waarom je elders in het huishoudboekje van de staat gaten van miljarden laat vallen. Of die miljarden op onvoorziene en domme wijze verliest omdat de top van de maatschappij, in tegenstelling tot de onderklasse, niet gecontroleerd, maar gedereguleerd moet worden. Daarom mag je in zo’n geval wel wat stemming maken.

Anders wordt het bij een ‘topman’ van een financiële instelling. Zo iemand mag ‘niet bij voorbaat schuldig’ bevonden worden en moet in bescherming worden genomen tegen een ‘heksenjacht’. Je weet in een klein land als Nederland immers nooit wanneer je de man of zijn netwerk weer nodig hebt. Hiermee heb je dan ook een debat te pakken dat qua toon op keurige wijze gevoerd dient te worden: het gaat immers niet om een kleine boef, maar om een keurige heer. Een keurige heer wiens wanprestatie ons met zijn allen miljarden kost.

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

2 gedachten over “Op de man of op de bal?”

  1. Er is ook vaak verschil in benaming Als een werknemer steelt is het diefstal en als de werkgever steelt via handig manipuleren is het eerlijk verdient:-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: