Vertragen het nieuwe onthaasten – Harry Zevenbergen

Klagen over vertraagde treinen is topsport in Nederland. Wanneer de omroeper meldt dat een trein 2 minuten vertraging heeft dan gaat er een collectieve zucht over het perron. Gisteren stond ik een meer dan uur lang op Station Holland Spoor. In dat uur passeerde er geen enkele trein het station. De vertragingen stapelden zich op zonder dat er een wanklank was te horen. Mensen accepteerden gelaten hun lot met een gratis beker koffie of thee van de NS.
Het zet het normale klagen in een ander perspectief. Ook na een uur vertraging is er niets veranderd. De wereld draait gewoon door en een uurtje of twee uurtjes minder werken daar wordt toch niemand minder van. Onthaasten het was een tijdje een modewoord, dat was wat we gisteren onbewust massaal deden. Het leven vertragen, dat is wat we zo nu en dan moeten doen en het belang van stiptheid en het eeuwige gejaag relativeren.
Gisteren werd het bewijs geleverd mensen best ontspannen kunnen reageren op tegenslag. Wat nog ontbrak was spontaan contact tussen mensen, nieuwe vriendschappen die ontstaan. De volgende keer kom ik voorbereid. Organiseer ik een aantal activiteiten om mensen samen te brengen. Ze kunnen dan kiezen uit:

1. Een perronquiz. Met leuke vragen zoals: Wat was de langste vertraging? Wat is er gebeurd met de 5 Fyra treinen en hun passagiers die nooit aangekomen zijn, is er ergens tussen Rotterdam en Schiphol soms een nieuwe Bermuda Driehoek ontstaan? Hoeveel toiletten zitten er in een sprinter?

2. Speeddaten. Onlangs bleek uit onderzoek dat 43% van de treinreizigers single is. Deze mensen kunnen tijdens een verloren uur in de sneeuw een poging wagen de liefde van hun leven te vinden.

3. Twister. Wie kent het spel niet. Voor je het weet lig je met vier vreemden in een knoop elkaar warm te houden op perron 6 van Holland Spoor. Dit spel kan eventueel ook als app van het speeddaten worden gebruikt.

Ik ben nog bezig met het ontwikkelen van andere activiteiten, suggesties zijn welkom. In de komende weken zal ik bovendien met vragenlijsten aanwezig zijn in de trein. De website http://www.devertraging.nl is in aanbouw, zal nog deze winter de lucht ingaan en anders wel de volgende.

twister
http://www.hollewand.nl/attractie-twister.html

 

 

Eén gedachte over “Vertragen het nieuwe onthaasten – Harry Zevenbergen”

  1. Activiteit 2 is wel grappig. De trein vind ik absoluut een leuke plek om met wildvreemde mensen in contact te komen. Vertragingen en ongemak zijn hier de aanleiding bij uitstek voor het aanknopen van een gesprek.
    Alleen vind ik dat ‘speed’ dan weer in schril contrast staan met je thema van ‘onthaasten’. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: