Mijn woning is halal

Alles halal
Foto: Omar Omar

De partijen die het woord ‘vrijheid’ in de naam hebben, blijken in Nederland keer op keer die partijen te zijn die het meest lopen te klagen over de levensstijl van de ander. Zij nemen aanstoot aan andermans gewoonten en gebruiken en zouden die ander het liefst in zijn vrijheid beknotten.
Ik hoop niet dat die partijen (loop het rijtje maar eens na en kijk wie het zijn) zich hiermee in een glorieuze Europese traditie begeven: die traditie die voorkomt uit de angst voor de ander. Een leuke observatie op dit punt komt uit de ‘Millennium-trilogie’ van Stieg Larsson: hij meldt dat vooroorlogse Zweedse extreem-rechtse groeperingen nogal vaak het woord ‘vrijheid’ misbruikten in de partijnaam. Hij bestempelt dit als curieus en paradoxaal.

Mijn woning heeft een voor Nederlandse begrippen inmiddels beetje aparte plattegrond: de keuken is gescheiden van de woonkamer. Sinds de opkomst van de doorzon-Nederlanders wordt dit als ouderwets gezien. Ik vind dit zelf wel fijn, want ik laat ‘s avonds mijn afwas wel eens staan. Terwijl ik lekker kan uitbuiken na het eten hoef ik de vuile vaat in de keuken niet aan te zien.

Degene die bij mij thuis binnenkomt, zal al snel ontdekken dat de schoenen in de hal worden uitgedaan. Dit heeft weinig te maken met Turkse vrienden op de middelbare school of universiteit en is ook geen erfenis van een Russische vriendin: dit heb ik van mijn moeder geleerd. Mijn moeder houdt van een net huishouden: daar hoort een schone vloer bij. Dat het een goed Nederlands gebruik is om hier met modderpoten over heen te lopen, krijg je er bij haar niet in. Terecht. Helaas voor diegenen die het woord ‘vrijheid’ hoog in het vaandel hebben heeft ook mijn moeder twee Nederlandse ouders.

Zelf ben ik een streng atheïst die gelooft in zaken als evolutie, sex voor het huwelijk en een lekker glas bier op zijn tijd. De Bijbel en Koran, ik heb ze beiden in huis, zie ik als mooie sprookjesboeken. Ook maak ik graag grappen over zaken als de heilige drieëenheid (zijnde: sex, drugs en rock ‘n roll). Toch denk ik, dat een moslim die mijn huis bezoekt, mijn woning en huishouden als ‘een beetje halal’ zou bestempelen. Dat idee vind ik best leuk. Ook denk ik dat ik het snel met die moslim over één ding eens zal zijn: wij laten ons niet door een ander vertellen wat ‘vrijheid’ is.

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

3 gedachten over “Mijn woning is halal”

  1. Mooi artikel. Ter aanvulling: tot ver na de tweede wereldoorlog droeg bijna elke Nederlandse vrouw buiten de deur een hoofddoek. Bovendien was het voor vrouwen verboden blootshoofds in de kerk te verschijnen, de meeste vrouwen/dames droegen daarom een zondagse hoed. In gereformeerde kringen is dat nog nu steeds het geval.

  2. Goed stuk maar “wij laten ons niet door een ander vertellen wat ‘vrijheid’ is”.
    daar heeft een moslim hele andere gedachten bij. Ten opzichte van vrouwen hanteren ze toch een andere vorm van vrijheid dan wij doorgaans hier gewend zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: