Parijs – Roubaix: een zondag in de hel

Parijs – Roubaix is mijn favoriete klassieker. Ik zag deze als puppy en wilde wielrenner worden. De vijfde minuut van de volgende documentaire, ‘A sunday in hell’, over de editie van 1976, deed me van gedachten veranderen. In de vijfde minuut laat één van de renners namelijk de dag voor de koers zijn benen scheren. Heeft u wel eens een hondje met geschoren benen gezien? Juist… ik vind het niets.

Dus werd ik wielercommentator. De editie van Parijs – Roubaix die in deze klassieke wielerdocumentaire wordt beschreven geeft een tip mee voor de Nederlandse renners morgen: blijf op de bagagedrager zitten.

Parijs – Roubaix 1976 was een strijd tussen 3 mannen: De Vlaeminck en Merckx, beiden drievoudig winnaar, en Francesco Moser, de enige niet-Belg die deze klassieker won in de jaren ’70, vanaf 1978 won hij hem drie maal op rij. Tekenend in de documentaire is de tactische voorbespreking, waarin de ploeg van De Vlaeminck Moser als enige niet-Belg ische kanshebber ziet.
In koers klopt dat niet helemaal: Hennie Kuiper gaat mee in de kopgroep en doet geen trap teveel. Dankzij demarrages van hem en Moser, die allemaal door De Vlaeminck gepareerd worden, kan de zo mogelijk nog lepere DeMeyer op de wielerbaan van Roubaix de scherven oprapen. De grote jongens kregen rijles…

Het is te hopen dat bijvoorbeeld een Terpstra, die zo bejubeld wordt door mijn collega’s bij de NOS voor zijn zinloze gebuffel bij Gent-Wevelgem en andere koersen dit voorseizoen, hier eens van leert: blijf op die bagagedrager zitten!
Mocht dit niet simpel genoeg zijn, lees dan de tips van Sean Kelly in ‘How to win Paris – Roubaix‘. Hij noemt geen bagagedragers, maar ‘don’t be on TV’, ‘use your bullets wisely’ en ‘keep your cool’ zeggen het.

parijs-roubaix met tommy van beek
Blijf op die bagagedrager zitten! Foto: Roel Wijnants

Het moge duidelijk zijn: gezien het tactische onbenul dit voorjaar verwacht ik niets van de Nederlanders morgen. Houd Sagan in de gaten, alhoewel de winnaar van de Ronde van Vlaanderen wel iets aan zijn tactiek zou mogen doen. De man zou echter zomaar ineens sterk genoeg kunnen zijn om solo aan te komen. Cancellara, drievoudig winnaar, is ook sterk. Tom Boonen, die uniek zou kunnen worden met een vijfde zege in deze klassieker, verwacht ik niet echt meer. Wel houd ik morgen Lars Boom (ja, toch een Nederlander, ga op die bagagedrager zitten!) en Edvald Boasson-Hagen in de gaten. Let ook op Sep van Marcke, de laatste drie jaar eindigde hij steeds hoger in de uitslag, op plaats 11, 4 en 2…

Woef.

Auteur: Tommy van Beek

Columnist with a bite!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: