Foutje bedankt

Niet al te lang geleden schreef ik op deze plaats over politieke gevangenen. Daar stond toen een foto bij van mijn grootvader, oud-minister van justitie.

De prent hangt tussen portretten van alle ministers van justitie aan de muur op de achtste verdieping van het departement aan de Turfmarkt 147. Keurig in de gang waar de kamer van de minister en zijn staatssecretaris zich ook bevinden.

Alleen is er iets mis. Mis met de tekst onder de foto van mijn opa. Hij was bewindspersoon tussen 24 juni 1937 en 25 juli 1939. Het vierde kabinet-Colijn.

B_DSC_0027

Die data staan ook keurig onder zijn naam, daar hoog boven de grond in het ministerie. Vrijwel onbereikbaar voor de normale sterveling.

Maar er staat nog meer. Op een nieuwe regel staat te lezen 25 juli 1939 – 10 augustus 1939. Zou opa stiekem ook zitting hebben gehad in het vijfde kabinet-Colijn? Onwaarschijnlijk. Onmogelijk zelfs want Colijn wilde hem weghebben.

Maar hoe komen die data dan onder zijn portret? Op Justitie weet niemand het. Terwijl elke voorbijganger al lang had kunnen constateren dat er een fout was gemaakt.

Het portret rechts naast mijn grootvader daar op die wand, toont zijn opvolger. J.A. de Visser. En onder diens naam staan dezelfde data: 25 juli 1939 – 10 augustus 1939.

Niemand die er ooit acht op sloeg. Totdat de schrijver dezes recent ter plekke was. En de geachte aanwezigen opmerkzaam maakte op de omissie. Foutje? Jazeker. Bedankt? Moet nog komen.

Auteur: Gastblogger

Deze account wordt gebruikt voor gastbloggers van Haagspraak. Geïnteresseerd om zelf een stuk voor Haagspraak te schrijven? Neem dan contact op met de redactie en misschien word je wel beroemd!

2 gedachten over “Foutje bedankt”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: