Sluiproute door Den Haag centrum

Wie herinnert zich niet de protesten toen Den Haag centrum dicht ging voor het autoverkeer? In 2011 was dat, mooi verpakt in drie letters VCP. Verkeers Circulatie Plan. Had de gemeenteraad in 2009 toe besloten.

Tijden werd er aan gewerkt om de binnenstad ‘dicht’ te krijgen. En maandenlang werd er getest met de zogenoemde ‘pollers’. Een benaming voor stalen palen die naar behoefte of noodzaak de grond inzakken of er juist uit omhoog komen.

Poller, wat een woord. Regelmatig lagen we in een deuk als er weer eens een auto van onderen vol gepakt was door een omhoogkomende poller. Of als de stalen bomen niet snel genoeg omlaag gingen als er een politieauto met zwaailicht en sirene voor stond, of een taxi.

De trambanen werden ‘afgesloten’ door een deurtjes: rubberen ‘balken’ die vanaf twee palen aan weerszijden van de rails horizontaal een meter boven het wegdek hingen.

Natuurlijk werd elke wegversperring ‘gemarkeerd’ door rode en groene lichtjes. Goud geld heeft het allemaal gekost. Ook voor de winkeliers die klanten ineens niet meer terug zagen komen omdat ze niet bij de deur konden parkeren om hun spullen in te laden.

De gemeente had er lak aan. Ook aan het feit dat je als voetganger in het ‘gesloten’ gebied alsnog ondersteboven gereden kan worden door fietsers, scooters en brommers die er dus wel door mogen racen. En vergeet ook de taxi’s niet.

Maar goed, het systeem leek waterdicht. Leek, want dat is het dus niet. Of niet meer. Zo kun je, als je een niet al te brede auto hebt, vanaf de Kalvermarkt gewoon doorrijden op de trambaan. De klapdeuren staan open. Op de Hofweg hetzelfde verhaal. Zo ligt een route via het Spui open.

Nog leuker is het op het Buitenhof. Daar is alles open. Er zijn geen pollers, en geen tramdeuren. Gewoon doorrijden dus, langs de gesloten Bonneterie, het Gouden Hoofd, Berlagegebouw en het oude Hoofdpostkantoor naar de Torenstraat. Rechtsaf of linksaf; het is maar waar je heen moet.

Overigens kun je komend vanaf de Torenstraat de route ook in omgekeerde richting pakken want ook bij de Grote Kerk zijn geen pollers of tramdeuren te bekennen.

De Plaats dan. Daar kon je ook niet op. Kon, want dat is verleden tijd. De pollers zitten in de grond en blijven daar ook. Er zijn zelfs grote staalplaten op aangebracht om te voorkomen dat ze toch ineens weer omhoog schieten. Jammer alleen dat de straten er achter (Noordeinde, Papestraat) aan het einde wel zijn afgesloten met een paar van die pollers.

Alle andere ‘ingangen’ voor het centrum zitten hermetisch dicht. Zelfs tot de kleinste steeg. Dat dan weer wel. Maar er zijn dus mogelijkheden om met het eigen vehikel toch  een stukje stadscentrum ‘te nemen’. Al blijft het oppassen voor  de wouten want die patrouilleren er frequent. Vooral met auto’s. Maar ja, die blijven wel staan voor zo’n poller.

Auteur: Gastblogger

Deze account wordt gebruikt voor gastbloggers van Haagspraak. Geïnteresseerd om zelf een stuk voor Haagspraak te schrijven? Neem dan contact op met de redactie en misschien word je wel beroemd!

Eén gedachte over “Sluiproute door Den Haag centrum”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: