Aaron Swartz, uitvinder, hacktivist en martelaar

Aan wie behoort de kennis toe die verkregen wordt met onderzoek dat uit publieke middelen gefinancierd wordt? Aan enkele commerciële bedrijven of aan het publiek? Dit is een van de vele vragen die rond moeten hebben gespookt in het hoofd van Aaron Swartz, een internetactivist die op 11 januari 2013 zelfmoord pleegde.

Wie was Aaron Swartz? Schijnbaar niet iemand die bekend is bij het grote publiek, dat zich beter thuisvoelt bij John de Mol en Kim Kardashian, maar wel iemand die een flink deel van de wereld om deze mensen heen heeft vormgegeven. Hij was, op zijn 14e (!), bijvoorbeeld de uitvinder van RSS, die handige tool waarmee wij onze waslijst aan blogs uitlezen. Hij was medeoprichter van Reddit en een van de drijvende krachten achter de campagne die begin 2012 SOPA, een controversieel wetsvoorstel tegen online piraterij, van de tafel van de Amerikaanse Senaat kreeg. SOPA? Nooit van gehoord of weer vergeten? Onder deze wet zou je internet drastisch gecensureerd worden, zonder dat je als particulier zelf effectief je online rechten had kunnen beschermen.

Maar waarom pleegde Aaron Swartz nou zelfmoord? En wat is nou die JSTOR-database die hij downloadde vanuit het Massachusetts Institute of Technology? Een en ander zal duidelijker worden als je op Uitzending Gemist de documentaire ‘The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz’ bekijkt. Deze is hier te zien tot en met 11 december. Na die tijd zal de YouTube-link die ik hierboven heb geplaatst ook nog wel werken.

The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz: http://www.npo.nl/2doc/28-11-2014/VPWON_1219193

Mocht het je allemaal teveel duizelen na al deze afkortingen en zeggen je burgerrechten je toch niets, dan geeft dat niet. Voor jou hebben we altijd nog bier en tieten op voorraad, of de billen van Kim Kardashian:

View this post on Instagram

🙏

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

2 gedachten over “Aaron Swartz, uitvinder, hacktivist en martelaar”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: