De deur gewezen bij pensioendialoog

Cees Grimbergen (63) is een journalist. Een Hagenaar van geboorte. Hij maakte furore met het programma Rondom Tien van NCRV/KRO. Een praatprogramma met publiek waarin Cees een heikel thema aansnijdt en de discussie leidt. Wijzend met zijn vinger. Bij vragen buigt hij met zijn bovenlichaam iets naar voren en maakt een stap richting degene die hij aanspreekt. Een stap die hij halverwege als het ware bevriest.

Inmiddels zit Cees al weer enige jaren bij Omroep Max. In die hoedanigheid maakte hij vorig jaar een documentaire met als titel ‘Zwarte Zwanen – Gokken met uw pensioenpremie’. Goede titel. Wekt nieuwsgierigheid. Achterdocht ook vanwege die zwarte zwanen.

Goed thema ook. We worden met z’n allen alleen maar ouder. Ons pensioen, naast de aow, wordt dus steeds belangrijker. Alleen is er wat misgegaan met dat pensioen. Het is niet wat we allemaal dachten of verwachtten. Het sprookje dat we, als we niet meer hoeven te werken, 70 procent van ons laatstverdiende loon zouden krijgen (aow en pensioen samen) is vervlogen.

De mooie belofte bleek niet houdbaar. En hoe komt dat? Niemand durft de verantwoordelijkheid op zich te nemen. De politiek verwijst naar de pensioenfondsen en de verzekeraars, die verwijzen naar de financiële markt. En degenen die toezicht zouden houden – de Nederlandse Bank en AFM – zwijgen in alle talen.

Inmiddels heeft ‘onze’ Jetta Klijnsma, staatssecretaris van sociale zaken, de Nationale Pensioendialoog gestart. Iedereen mag meepraten over de toekomst van onze pensioenstelsel. Er is een site, mensen kunnen zelf meningen mailen, en er zijn discussiebijeenkomsten. Daarvoor moet je je wel aanmelden. Maar goed, met een beetje geluk kom je binnen.

Zoals ik dus, onlangs bij zo’n happening zijn. In New Babylon. Wat een benaming! Alsof we het Nederlands zijn vergeten. Jetta,sinds de jaren zeventig actief voor de PvdA zowel lokaal (gemeentepolitiek) als nationaal (Tweede Kamer, kabinet), was er ook. En Cees Grimbergen. Met een camera- en geluidploeg. Cees was er ten behoeve van een nieuwe documentaire, ergens in maart of april 2015 uit te zenden. Gaande, uiteraard, over pensioenen.

Cees had, of liever gezegd, kreeg, een probleem. Iemand van de ‘dialoogdeelnemers’ wilde weten wat hij daar deed. Dus moest Cees met de billen bloot. De nieuwe docu werd een vervolg op ‘Zwarte Zwanen’. Oei, daar was een deel van het aanwezige volk niet van gediend. Men wilde niet figureren in een ‘tendentieus’ programma. In beeld noch geluid.

Wat Cees ook probeerde, ‘men’ was onvermurwbaar. Dus greep Jetta in. Zij zei te hechten aan een vrije discussie. En als mensen niet wilden zeggen wat ze dachten vanwege de aanwezigheid van Cees, dan zat er maar één ding op: Cees diende te vertrekken.

Mokkend voldeed Cees aan dat dwingende verzoek c.q. bevel. Vanachter een glazen wand nam hij, desondanks, nog enkele shots van de discussiegroep. Lekker puh! Later, tijdens de discussie, bleek dat vrijwel iedereen in de zaal – er waren zo’n 50 man – direct of indirect iets met de pensioenwereld van doen hadden. De helden!

De discussie op zich leverde overigens niets op. Zoveel hoofden, zoveel meningen. Dat mogen Jetta’s ambtenaren straks allemaal op een rijtje zetten in een nota die via haar naar de Tweede Kamer moet. De stem des volks moet daar doorklinken in de hoop dat er alsdan verstandige besluiten worden genomen. Die 70 procent komt echter nooit meer terug. Dat durf ik wel te garanderen.

Auteur: Gastblogger

Deze account wordt gebruikt voor gastbloggers van Haagspraak. Geïnteresseerd om zelf een stuk voor Haagspraak te schrijven? Neem dan contact op met de redactie en misschien word je wel beroemd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: