Een troonrede voor Bitcoin

Afgelopen dinsdag was het de laatste dinsdag in september en zoals iedereen weet vindt dan de troonrede plaats van de Bitcoinkoning. Dit jaar werd deze gehouden in The Barbershop & Co. aan de Torenstraat te Den Haag.
De troonrede verliep in een prettige, chaotische sfeer, met een koning gehuld in een mantel die verdacht veel leek op het soort reddingsdeken dat bij elke sportzaak te koop is. De belangrijkste boodschap van deze koning was dan ook: ‘wees uw eigen koning, wees uw eigen bankier.’ Een boodschap die past bij een decentrale munt, waarmee betalingen via een peer2peer systeem worden afgehandeld, zonder ‘middle man’.

Ancilla Tilia

De Bitcoinboulevard leek een goede slag te hebben geslagen met voormalig fetishmodel Ancilla Tilia, tegenwoordig vooral bekend als privacy- en internetactiviste voor Bits of Freedom, als woordvoerder voor het evenement.

Op de laatste maandag van september gaf zij echter in en schrijven aan de organisatie aan niet achter de te onthullen ‘Robocoin’ ATM te staan.
Deze pinmachine voor Bitcoins heeft namelijk een biometrische scanner. Het idee achter zo’n scanner is dat grote, anonieme transacties in Bitcoin zo naar een persoon herleid zouden kunnen worden. Een opvallende keuze, aangezien alle transacties in Bitcoin en de bijbehorende adressen al publiek zichtbaar zijn, bijvoorbeeld via een website als http://blockchain.info/. Het apparaat wekt de indruk dat haar bouwers bang zijn voor overregulering door niet-begrijpende overheden. Roomser proberen te zijn dan de Paus is dan een van de mogelijke tactieken om dit gevaar het hoofd te bieden.

Zowel voor Bits of Freedom als voor de Piratenpartij is het opslaan van biometrische gegevens op zijn zachtst gezegd een zeer gevoelig onderwerp. Niet vreemd dus dat een eerdere publicatie over het event van piratenpartij.nl werd gehaald.

Op het evenement zelf vertelde een medewerker van de Bitcoinboulevard dat ze de bezwaren begrepen, maar enigszins gekrenkt waren door de suggestie dat ze de scanner bewust verzwegen zouden hebben voor Ancilla en de Piratenpartij. Hij gaf aan dat Bitcoin Boulevard er ‘eenvoudig niet aan had gedacht. We waren hier een beetje naief in.’

De Robocoin ATM bleek overigens ook zonder biometrische scanner te kunnen functioneren. Bij het bewuste apparaat in The Barbershop & Co. had zelfs nog niemand de scanner succesvol kunnen opstarten.

Geen TV West, wel RT

De media-aandacht voor het evenement viel op het oog wat tegen, zelfs TV West had het laten afweten. Maar wacht, wie waren er wel? RT, in een nog niet zo grijs verleden Russia Today geheten, een zender die gericht was op Russen in het buitenland, vertegenwoordigt RT nu een media-imperium dat met 32 satellieten tot 644 miljoen mensen bereikt. In tegenstelling tot TV West hadden zij de moeite genomen om een paar mensen te sturen, vanuit Berlijn.

Verdere discussie over de Robocoin ATM

Omdat een technisch-inhoudelijke discussie over Bitcoin, privacy en biometrische scans mij wat ver gaat voor Haagspraak, geef ik hierbij eenvoudigweg een paar links door naar artikelen over de Robocoin ATM:
http://betteroffbitcoin.com/bitcoin-atms-nsa-favorite-new-toys/
https://www.cryptocoinsnews.com/bitcoin-atm-disappointment/

Een discussie op Reddit over de Robocoin ATM:
http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1pogo6/jordan_kelley_robocoin_atm_interview_in_lets_talk/

Edwin IJsman

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: