Hoe vrij is het bevrijdingsfestival

Ingang bevrijdingsfestival. Foto door Roel Wijnants.
Ingang bevrijdingsfestival.

Op 5 Mei 2014 was er het jaarlijkse bevrijdingsfestival. Het weer werkte mee om er een leuke dag van te maken. De temperatuur was aangenaam warm.

Bij het Malieveld aangekomen, begaf ik mij naar de ingang en werd er uitgehaald door een beveiliger en doorgestuurd naar een andere beveiligingsmedewerker. Wijzend op mijn camera, die ik altijd om mijn nek heb hangen, vroeg hij of ik een professionele fotograaf was, hetgeen ik ontkende. Ik sta als zodanig nergens geregistreerd en ben nergens bij aangesloten. Een perskaart heb ik niet, ben zo vrij als een vogel. Wel heb ik een KVK nummer.

“Dan mag ik je er niet inlaten met een dergelijke camera”, opperde de beveiliger, “we hebben instructies om dergelijke camera’s te weren van het terrein, vanwege de concurrentie met de professionele fotografen.”
Spontaan zakte mijn broek tot aan mijn enkels bij het horen van zoveel onzin.

Ik sprak de beveiliger toe, dat het bevrijdingsdag was en velen hun leven hebben gegeven om ons de vrijheid te geven te doen en te laten wat we willen. Hij verontschuldigde zich voor de van boven opgelegde instructies en zei dat ik er door mocht, maar dat ik het risico liep om eenmaal op het terrein, alsnog aangesproken te worden en terug gestuurd te worden. Van anderen hoorde ik, dat zij de reglementen steeds strakker gaan aanhalen.

Deze tekst stond levensgroot op het Lange Voorhout tijdens het 200 jarig feest van de grondwet. Nooit gedacht, dat ik zoiets zo snel al zou ervaren.

“De overheid schept voorwaarden voor maatschappelijk en culturele ontplooiing en voor vrijetijdsbesteding”.

Artikel 22, lid 3 van de grondwet.

Ik begreep ineens wat ze bedoelen met “De overheid schept voorwaarden“: Heb je een grote camera sorry, maar dan geen bevrijdingsfeestfoto’s. Dan ga je maar een perskaart proberen te bemachtigen.

Na een uurtje rondlopen en wat foto’s maken, heb ik het festivalterrein verlaten. Wat een bevrijdingsdag. Wat een minkukels bij de organisatie om dergelijke beperkingen op te leggen. Bevrijdingsdag is verkwanselt aan patat, bier, leden wervende instanties en standhouders, die hun torenhoge stageld zo snel mogelijk willen terugverdienen.

Kuenta i Tambu. Foto door Roel Wijnnants.

Meer foto’s op Facebook.

Auteur: Roel Wijnants

Als fotograaf fotografeer ik Den Haag en zijn inwoners . Zie Roel1943 https://www.flickr.com/photos/roel1943/albums

13 gedachten over “Hoe vrij is het bevrijdingsfestival”

 1. Het bevrijdingsfestival is in zijn geheel, inclusief de ruimte voor non-profits en maatschappelijke organisaties, uitbesteed aan een private partij. Jouw verhaal zegt veel over wat vrijheid anno 2014 in de praktijk inhoudt in dit land.

 2. Vrijheid, als je maar doet wat anderen willen….Blij dat ik niet gegaan ben want hun idee van vrijheid is het mijne niet..

 3. Een lachertje …. slechts de euro moest er vrij rollen . maar overigens nu zie ik slechts een zangeres met een blote buik , was er nog meer te beleven Roel of ben je ook maar aan het bier en de vette patat gegaan ?

 4. @O.W Na een uur was ik het zat en ben zonder ook maar iets te nuttigen naar huis gegaan. Dan zou ik nog liever iets buiten de omheining kopen.

 5. Hoi Roel. Verhaal klopt niet. Professionele apparatuur op het veld was niet toegelaten omdat sommige artiesten niet willen dat hun optredens volledig online komen te staan. En met elke camera kan je tegenwoordig filmen. Overigens had je gewoon op de perslijst kunnen staan zoals tientallen andere bloggers etc. Alleen bij Di-rect en 2 Unlimited waren fotorestricties. Festival is verder niet uitbesteed aan private partij maar wordt nog steeds georganiseerd door een non-profit organisatie. Euro’s hoeven niet te rollen, maar een gratis festival kost wel geld natuurlijk. En tot slot, wat is er mis met een bloot buikje? Jammer dat je na een uur bent weggegaan. Je hebt debatten, theater, lezingen, literatuur en muziek gemist.

  Gerard van den IJssel
  Bevrijdingsfestival Den Haag

  1. Zou het niet zo kunnen zijn dat de beveiligers verkeerd zijn voorgelicht en zodoende het publiek verkeerde informatie geven?

   Teun Wolzak.

   1. Ik denk dat de beveiligers de regels niet goed interpreteerde volgens mij was de restrictie op pro opname aperatuur vooral bedoeld voor geluidsopname want iedereen filmde er oplos diverse lokale omroepen filmde alles wat los en vast zat

 6. Gerard ik snap dat blote buikje niet , heb zover ik weet niet over een bloot buikje geschreven.
  Op twee artiesten na die dat hebben aangegeven mocht iedereen met of zonder kaart naar hartenlust fotograferen-filmen dat is vrijheid en daar schreef ik over De perskaart stelde niets voor ,bij bosjes stonden de mobieltjes in het persvak. tot groot ongenoegen van de zgn pro’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: