The day the music died

In de vroege nacht van 3 Februari 1959 crashte een Beechcraft Bonanza op een heuvel in Iowa. Aan boord bevonden zich 4 personen. De minst bekende van hen wordt zelden genoemd: piloot Roger Peterson.

De bril van Buddy Holly, Clear Lake, Iowa. Foto: Wikimedia Commons

In een onderzoek naar de toedracht van het ongeval werd duidelijk dat de piloot niet gecertificeerd was voor nachtelijke vluchten en nog weinig ervaring had met de Beechcraft, een in die tijd erg modern vliegtuig. Het type, een Bonanza met een kenmerkende staart in een V-vorm staat sinds die tijd bekend als ‘Buddy Holly Killer’.

En daar komen we bij de andere 3 inzittenden: rijzende sterren in de Rock ’n Roll: Buddy Holly, Richie Valens en de Big Bopper.

Rocksterren reisden nog weinig per vliegtuig in de ’50’s en de crash trok veel aandacht. Het ongeval zorgde voor een schok in de muziekwereld en inspireerde Don McLean later tot zijn lied ‘American Pie’. Op de heuvel in Iowa, ergens tussen de mais, kan je een monument voor de slachtoffers van de crash vinden. De weg naar deze plek wordt gewezen door een enorme bril: de bril met het kenmerkende zwarte montuur die Buddy Holly altijd droeg.

Draag ook zo’n bril vandaag en sta even stil bij de eeuwige vluchtigheid van de muziek.

Edwin IJsman

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: