Snelle databrokers toch niet zo snel …

Dachten de databrokers op de beursvloeren waar ook ter wereld snel te zijn, blijken er nog snellere te zijn waar niemand het bestaan van kende. Tot de beurscrash in 2010 toen de koersen maar bleven dalen en maar liefst 862 miljard(!) dollar in 20 minuten verdampte. Haime Bodek vertelt erover hoe hij het bestaan van high frequency trading of wel Flitshandel ontdekte. Hij is een van de weinige ontwikkelaars Quants genoemd, die alles vastlegde en daar onderzoek naar ging doen. Quants zijn de technici die tradingmachines en algoritmes met elkaar kunnen laten praten. Het bleek dat de flitshandel gebruik maakt van nog sneller dataverkeer dan via het supersnelle glasvezel namelijk door de lucht.

20131108-014135.jpg

extreme snelheden door de lucht, nanoseconden sneller dan glasvezel

Extreme snelheden worden bereikt met data transmissie door de lucht van schotel naar schotel op telescoopafstand. En die nanoseconden sneller, daarmee kon de flitshandel winst afromen zonder dat de financiële markt daar erg in had.
Negentig procent van de financiële markt weet volgens Bodek niet hoe de aandelenmarkt in de VS werkt.
Wetenschappers waarvan je dacht dat zij met hun enorme hersenkracht wereldproblemen aan het oplossen waren, bleken gigantische fortuinen met flitshandel te verdienen. Dat vond Bodek zo stuitend dat hij een hedgefonds startte dat echter aan alle kanten werd tegengewerkt. Oprichter Haime is zo bekwaam dat er het werkwoord ‘haimen’ voor bedacht is. Een journalist van the Wallstreet Journal interviewde Haime Bodek en was zo gefascineerd door zijn verhaal dat het gesprek zeven uur duurde zonder pauze. Zelfs toen zijn accu van zijn laptop leeg was, ging hij op papier verder met deze fascinerende financiële wereld waar tot op heden niemand iets van begrijpt.

Kijk naar deze spannende kruistocht tegen het financiële kwaad.
#Tegenlichtuitzending 4 november

Auteur: Interniek

abnormaal digitaal, gadget man, chroniqueur, futurist, vindt toekomst leuker, Since 1994 online maar sinds kort ook liever niet ...

2 gedachten over “Snelle databrokers toch niet zo snel …”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: