Dachten de databrokers op de beursvloeren waar ook ter wereld snel te zijn, blijken er nog snellere te zijn waar niemand het bestaan van kende. Tot de beurscrash in 2010 toen de koersen maar bleven dalen en maar liefst 862 miljard(!) dollar in 20 minuten verdampte. Haime Bodek vertelt erover hoe hij het bestaan van high frequency trading of wel Flitshandel ontdekte. Hij is een van de weinige ontwikkelaars Quants genoemd, die alles vastlegde en daar onderzoek naar ging doen. Quants zijn de technici die tradingmachines en algoritmes met elkaar kunnen laten praten. Het bleek dat de flitshandel gebruik maakt van nog sneller dataverkeer dan via het supersnelle glasvezel namelijk door de lucht.
extreme snelheden door de lucht, nanoseconden sneller dan glasvezel
Extreme snelheden worden bereikt met data transmissie door de lucht van schotel naar schotel op telescoopafstand. En die nanoseconden sneller, daarmee kon de flitshandel winst afromen zonder dat de financiële markt daar erg in had.
Negentig procent van de financiële markt weet volgens Bodek niet hoe de aandelenmarkt in de VS werkt.
Wetenschappers waarvan je dacht dat zij met hun enorme hersenkracht wereldproblemen aan het oplossen waren, bleken gigantische fortuinen met flitshandel te verdienen. Dat vond Bodek zo stuitend dat hij een hedgefonds startte dat echter aan alle kanten werd tegengewerkt. Oprichter Haime is zo bekwaam dat er het werkwoord ‘haimen’ voor bedacht is. Een journalist van the Wallstreet Journal interviewde Haime Bodek en was zo gefascineerd door zijn verhaal dat het gesprek zeven uur duurde zonder pauze. Zelfs toen zijn accu van zijn laptop leeg was, ging hij op papier verder met deze fascinerende financiële wereld waar tot op heden niemand iets van begrijpt.
Kijk naar deze spannende kruistocht tegen het financiële kwaad.
#Tegenlichtuitzending 4 november
ik heb hem niet afgezien uit angst machteloos en zwaarmoedig te worden
Hier is maar een woord voor: Ziek.
Dank voor het delen Niek.