De zee geeft, de zee neemt…

Begin 2011 is Rijkswaterstaat begonnen met de aanleg van de Zandmotor.
Dit is een kunstmatig schiereiland voor de Zuid-Hollandse kust tussen Kijkduin en Monster en ligt tot 1 kilometer ver in zee en heeft de vorm van een haak. Dit project is onderdeel van de kustversterking omdat bepaalde delen van onze kust onvoldoende zijn voorbereid op de toekomstige stijging van de zeespiegel.
Alles begon met het opspuiten van zand voor de kust, dat zo’n 10 kilometer ver uit zee opgezogen werd.
De motor ligt er inmiddels al bijna twee jaar en ik wandel er regelmatig naar toe om te kijken wat er zoal gebeurt op dat stukje nieuw Nederland.
Hij was vanaf het begin al behoorlijk in beweging. Dat was ook de bedoeling.
Hij moet op een natuurlijke manier door de stroming van de zee het strand op de juiste breedte houden.
Er ontstonden onverwachte diepe geulen met een hele sterke stroming, die gevaarlijke situaties opleverden voor de badgasten.
Er is een enorm verschil tussen eb en vloed, niet verticaal maar horizontaal. De kans is groot dat als je hier met eb gaat wandelen (en als je de vloed niet in de gaten houdt) je soms op een eiland komt waar je niet meer af kan. Regelmatig moesten de mannen en vrouwen van de reddingsbridage hiervoor afgelopen zomer in actie komen.
Het schijnt dat er al zeehonden zijn gesignaleerd en toen ik er een paar maanden geleden was zag ik de eerste begroeiing. Voorbode van voorzichtige duinvorming?
Vanmiddag ben ik er weer naar toe gewandeld en zag dat ze zee aan de uiterste westkant al behoorlijk wat aan het afknabbelen is.

Auteur: pieter musterd

Gepassioneerd fotograaf van alles wat los en vast zit. Ik probeer niet de werkelijkheid (wat dat dan ook is) te reproduceren maar mijn visie op de werkelijkheid. Brede culturele belangstelling en sinds kort ook Blogger voor Haagspraak.

6 gedachten over “De zee geeft, de zee neemt…”

 1. Argus verwijst naar de Griekse Mythologie. Bij het genootschap Onze Taal is onderstaande nadere uitleg beschreven
  In de Griekse Mythologie komt een reus voor met honderd ogen over zijn hele lichaam, Argus genaamd (in het Grieks: Argos Panoptes; panoptes betekent ‘die alles ziet’). Toen Hera haar man, de oppergod Zeus, er (terecht) van verdacht een liefdesrelatie met de priesteres Io te hebben, veranderde ze Io in een koe en vroeg ze Argus om Io te bewaken. Ze ging ervan uit dat hem niets zou ontgaan. (In een iets andere variant van deze mythe veranderde Zeus Io zélf in een koe. Hera vroeg toen aan Zeus de koe als geschenk, en plaatste Argus vervolgens als wachter bij haar.) Op bevel van Zeus probeerde de god Hermes (zijn zoon) de koe te stelen, maar dit plan werd verraden. Toen nam Hermes de gedaante van een herder aan. Het lukte hem Argus in slaap te spelen met heel mooi fluitspel. Hij doodde Argus en bevrijdde Io.
  Hera plantte alle ogen van Argus op de staart van haar lievelingsvogel, de pauw. En ze bleef Io-de-koe kwellen met een horzel, die haar overal volgde en haar veel pijn bezorgde. Om aan die pijniging te ontkomen zwierf Io lang over de aarde rond. Zeus smeekte Hera een einde aan Io’s beproeving te maken en uiteindelijk gaf Hera haar in Egypte haar vroegere gedaante terug. Io werd vervolgens moeder van Zeus’ zoon Epaphus, die koning van Egypte werd en Memphis stichtte.
  In de zegswijze iets met argusogen bekijken is de eigennaam Argus op de achtergrond geraakt. Daarom wordt argusogen (‘oplettende blik’) met een kleine letter geschreven

 2. Niet alleen de zee,maar ook de wind.Ik ben benieuwd naar hoogtemetingen van de Zandmotor.Ik dacht dat ik vorig jaar vanaf het strand de waterweg niet meer kon zien en deze zomer weer wel,maar ik kom er te weinig om er met zekerheid uitspraken over te doen.
  Als de zee doorbreekt naar het meertje en de lagune,kan het snel afgelopen zijn met die zandmotor,maar misschien ben ik te optimisties.
  Zeehonden zag je altijd nu en dan al wel.Soms lagen ze op de strekdammetjes,hoorde ik eens.Zelf heb ik ze alleen een paar keer in het water gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: