Privacycafé Den Haag, een les in digitale zelfverdediging

“Mijn naam is Diderik,” zegt de spreker aan het begin van het Privacycafé in de Openbare Bibliotheek aan het Spui en op deze wijze worden alle vrijwilligers van Bits of Freedom voorgesteld: met hun voornamen. De foto van de directeur van BoF verschijnt nog even op een slide, ‘als bewijs dat wij het echt zijn,’ gevolgd door een verontschuldiging voor het ontbreken van herkenbare groene T-shirts in verband met het koude weer.

Koffie en computers bij het Privacycafé
Koffie en computers bij het Privacycafé

De introductie is kort en vertelt vooral iets over de bescheiden geschiedenis van Privacycafés in Nederland, dit is de tweede in Den Haag en de eerste in de bieb. Hierna worden de aanwezige mensen, meer dan verwacht en zo te zien meer dan de vrijheidsstrijders van Bits of Freedom eerder tegenkwamen, op basis van vragen verdeeld in een aantal groepen. Elk van deze groepen, althans dat is de bedoeling, zal door een van de vrijwilligers begeleid worden in het aanscherpen van de meegebrachte computersystemen, die variëren van mobieltjes tot stevige laptops. Voor de volledigheid geef ik even de namen van de groepen:

  • Help! Ik ben gehackt!
  • Veilige wachtwoorden, wel of niet met multi-factor authentication
  • Firewall
  • Beveiliging van mobiele apparaten
  • Zit ik in een botnet?
  • Veilig gebruik van Social Media

Ik zit in de groep ‘Firewall’ en zal gedurende de hele sessie geen enkele begeleiding ontvangen. Niet dat ik erom gevraagd heb: samen met Henk, een ervaren IT’er, die bij de opening als een van de zeer weinigen zijn hand omhoog stak toen men vroeg, “Wie bevindt zich op het niveau ‘expert’?” probeer ik een oudere dame aan onze tafel te helpen haar browser te beveiligen. Zij maakt ijverig aantekeningen. Tegen de tijd dat de batterij van haar laptop het opgeeft hebben wij het idee dat het met haar wel goed gaat komen.

Na ongeveer een uur komt er weer een praatje van Diderik, waarna de begeleidende medewerker van de bibliotheek ook meteen meldt dat wij met een half uurtje wel ‘uit de bieb gezet zullen worden.’

Er is geen gebrek aan humor bij dit Privacycafé. Ook bij een volgende aflevering zal ik proberen weer van de partij te zijn. Tot die tijd geef ik ook even de links die Bits of Freedom verschafte aan het einde van de bijeenkomst:

Toolbox Internetvrijheid van Bits of Freedom
https://www.bof.nl/ons-werk/internetvrijheid-toolbox/

Menukaart Privacycafé
https://privacycafe.nl/aan-de-slag/

Veilig internetten
http://www.veiliginternetten.nl/

Cryptoparty learn! (Engelstalig)
https://www.cryptoparty.in/documentation

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

Eén gedachte over “Privacycafé Den Haag, een les in digitale zelfverdediging”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: